De ultieme gids voor magneetventielen

Wat is een magneetventiel en hoe werken ze

2/2-weg magneetventiel

Afbeelding 1: 2/2-weg magneetventiel

Een magneetventiel is een elektrisch bediend ventiel dat wordt gebruikt om de stroom van media door te laten of te blokkeren. Een magneetventiel werkt door een zuiger op en neer te laten bewegen op basis van het magnetische veld dat wordt gegenereerd door de elektrische spoel. De zuiger opent of sluit de opening waar de media doorheen stroomt. Er zijn verschillende ontwerpen, constructiematerialen en schakelfuncties die magneetventielen geschikt maken voor een breed scala aan toepassingen. Omdat ze elektrisch bediend zijn, kunnen ze op afstand en automatisch worden bediend. Ze worden veel gebruikt in waterbehandeling, de auto-industrie, voedselverwerking en vele andere industriële toepassingen. Dit artikel is een complete gids over magneetventielen.

Magneetventiel snelle feiten

 • Alleen schone vloeistoffen/gassen: Magneetventielen zijn ontworpen om te worden gebruikt met schone vloeistoffen en gassen.
 • Nauwkeurige stroomregeling: Nauwkeurige regeling van vloeistoffen/gassen, ideaal voor gevoelige processen in medische apparaten en productie.
 • Snelle reactietijd: Snelle openings/sluitingsacties, essentieel voor veiligheidstoepassingen en snelle reactie op gevaren.
 • Lange levensduur: Duurzame, betrouwbare prestaties verminderen onderhoudsbehoeften en weerstaan veeleisend gebruik.
 • Breed scala aan toepassingen: Veelzijdig voor verschillende industrieën, waaronder waterbehandeling, auto-industrie en voedselverwerking.

Inhoudsopgave

Hoe werkt een magneetventiel?

Onderdelen van een magneetventiel: spoel (A), anker (B), afschermring (C), veer (D), zuiger (E), afdichting (F) en ventiellichaam (G).

Afbeelding 2: Onderdelen van een magneetventiel: spoel (A), anker (B), afschermring (C), veer (D), zuiger (E), afdichting (F) en ventiellichaam (G).

Een magneetventiel bestaat uit twee hoofdonderdelen: een solenoid en een ventiellichaam (G). Een solenoid heeft een elektromagnetisch inductieve spoel (A) rond een ijzeren kern in het midden, de zuiger (E) genaamd. AC-spoelen hebben een afschermring (C), die trillingen en zoemen voorkomt.

In rust kan het ventiel normaal open of normaal gesloten zijn. In de gedeactiveerde toestand is een normaal gesloten ventiel gesloten. Wanneer er stroom door de solenoid stroomt, wordt de spoel geactiveerd en creëert een magnetisch veld. Dit zorgt voor een magnetische aantrekking met de zuiger, waardoor deze beweegt en de veerkracht (D) overwint. De zuiger komt omhoog zodat de afdichting (F) de opening opent en de stroom van de media door het ventiel mogelijk maakt. Een normaal open magneetventiel werkt op de tegenovergestelde manier.

Magneetventielen worden gebruikt in een breed scala van toepassingen, met hoge of lage drukken en kleine of grote debieten. Deze magneetventielen gebruiken verschillende werkingsprincipes die optimaal zijn voor de toepassing. De drie belangrijkste worden uitgelegd in dit artikel: direct werkend, indirect werkend en semi-direct werkend.

Soorten magneetventielen

Normaal gesloten magneetventiel

Voor een normaal gesloten (NG) magneetventiel is het ventiel gesloten wanneer gedeactiveerd, wat voorkomt dat de media erdoorheen stromen. Wanneer er stroom naar de spoel wordt gestuurd, creëert dit een elektromagnetisch veld dat de zuiger omhoog dwingt en de veerkracht overwint. Dit maakt de afdichting los en opent de opening waardoor de media door het ventiel kunnen stromen. Figuur 3 toont het werkingsprincipe van een normaal gesloten magneetventiel in gedeactiveerde en geactiveerde toestanden. Een normaal gesloten magneetventiel is ideaal voor toepassingen waarbij het ventiel lange tijd gesloten moet zijn, omdat dit dan energiezuiniger is. Ze kunnen ook worden gebruikt om veiligheidsredenen, als de toepassing vereist dat het ventiel gesloten is zonder stroom om veiligheidsredenen (bijv. gasapparaten).

Werkingsprincipe van normaal gesloten magneetventiel: gedeactiveerd (links) en geactiveerd (rechts).

Afbeelding 3: Werkingsprincipe van normaal gesloten magneetventiel: gedeactiveerd (links) en geactiveerd (rechts).

Normaal open magneetventiel

Voor een normaal open (NO) magneetventiel is het ventiel open wanneer gedeactiveerd, waardoor de media erdoorheen kunnen stromen. Wanneer er stroom naar de spoel wordt gestuurd, creëert dit een elektromagnetisch veld dat de zuiger omlaag dwingt en de veerkracht overwint. De afdichting zit in de opening en sluit deze af, waardoor de media niet door het ventiel kunnen stromen. Figuur 4 toont het werkingsprincipe van een normaal open magneetventiel in de gedeactiveerde en geactiveerde toestanden. Een normaal open magneetventiel is ideaal voor toepassingen waarbij het ventiel lange tijd open moet zijn, omdat dit dan energiezuiniger is. Ze kunnen ook worden gebruikt om veiligheidsredenen, als de toepassing vereist dat het ventiel open is zonder stroom om veiligheidsredenen (bijv. om overdruk te voorkomen).

Werkingsprincipe van normaal open magneetventiel: gedeactiveerd (links) en geactiveerd (rechts).

Afbeelding 4: Werkingsprincipe van normaal open magneetventiel: gedeactiveerd (links) en geactiveerd (rechts).

Bi-stabiel magneetventiel

Een bi-stabiel of vergrendelend magneetventiel kan worden geschakeld door een momentane stroomtoevoer. Wanneer gedeactiveerd, blijft het ventiel in de positie waar het naar is geschakeld. Daarom is het niet normaal open of normaal gesloten, omdat het in de huidige positie blijft wanneer er geen stroom wordt toegepast. Ze bereiken dit door permanente magneten te gebruiken, in plaats van een veer. Dit biedt het voordeel van verminderd energieverbruik.

Schakelfuncties van magneetventielen

Magneetventielen worden gebruikt om de stroom van gas of vloeistof in een leiding te sluiten, openen, doseren, verdelen of mengen. Het specifieke doel van een magneetventiel wordt uitgedrukt door zijn schakelfunctie. Voor een diepgaand begrip van symbolen en het begrijpen van schakelfunctiediagrammen, bekijk onze ventielsymboolpagina.

2-weg magneetventiel

2-weg magneetventielen hebben twee poorten, een inlaat en een uitlaat, en worden gebruikt om de stroom toe te staan of te blokkeren. De stroomrichting door het ventiel is cruciaal om een juiste werking te garanderen. Er staat meestal een pijl op het lichaam van het ventiel die de stroomrichting aangeeft.

JP Fluid Control 2-weg magneetventiel (type CM-IA)

Afbeelding 5: JP Fluid Control 2-weg magneetventiel (type CM-IA).

3-weg magneetventiel

Een 3-weg magneetventiel heeft meestal drie poorten, elk met een specifiek doel: één voor de inlaat, één voor de uitlaat, en één afhankelijk van de configuratie en toepassing van het ventiel (afvoer, retour, een andere inlaat of een andere uitlaat). Hier zijn de gebruikelijke benamingen voor deze poorten:

 • P (druk) poort of inlaatpoort: Hier komt de onder druk staande vloeistof of gas het ventiel binnen.
 • A (actuator) poort of uitlaatpoort: Dit is de werkpoort die verbonden is met het apparaat of de actuator die het ventiel moet regelen, zoals een enkelwerkende pneumatische cilinder of een procesleiding.
 • E (afvoer) poort of R (retour) poort: Deze poort wordt gebruikt om de vloeistof of gas van de actuator of het apparaat naar de atmosfeer of een reservoir te laten ontsnappen wanneer het ventiel naar de afvoerstand wordt geschakeld. In sommige systemen kan deze poort ook dienen als een alternatieve inlaat of uitlaat, afhankelijk van de configuratie en toepassing van het ventiel.

De specifieke functie van de poorten is afhankelijk van de toestand van het magneetventiel (geactiveerd of gedeactiveerd) en het ontwerp (normaal gesloten of normaal open).

 • Normaal gesloten (NG): Wanneer het ventiel gedeactiveerd is, is de P-poort gesloten en is er geen stroming toegestaan van de inlaat naar de uitlaat. De A-poort is meestal verbonden met de E- of R-poort, waardoor de actuator kan afvoeren. Wanneer geactiveerd, opent het ventiel de stroming van de P-poort naar de A-poort en sluit de E- of R-poort af.
 • Normaal open (NO): Wanneer het ventiel gedeactiveerd is, staat de P-poort open naar de A-poort, waardoor stroming van de inlaat naar de uitlaat mogelijk is. De E- of R-poort is gesloten. Wanneer geactiveerd, schakelt het ventiel om de stroming van P naar A te sluiten en opent de verbinding tussen A en E of R, waardoor de actuator kan afvoeren.
JP Fluid Control 3-weg magneetventiel (type TP)

Figuur 6: JP Fluid Control 3-weg magneetventiel (type TP).

Direct werkende, indirect werkende en semi-direct werkende magneetventielen

Direct werkende

Een direct werkend magneetventiel gebruikt de spoel om te openen of te sluiten, zonder de noodzaak van drukverschil. Deze ventielen worden vaak gebruikt voor het regelen van de stroming van gas of vloeistof in een systeem. Direct werkende magneetventielen hebben de snelste werking, zijn betrouwbaar en hebben een compact ontwerp.


Indirect werkende

Indirect werkende magneetventielen, ook bekend als servogestuurd of door piloot bediend, gebruiken drukverschillen om te werken. Ze vereisen een minimaal drukverschil van ongeveer 0,5 bar. Deze ventielen bevatten een membraan met een klein gaatje dat stroming van de inlaat naar de uitlaat mogelijk maakt wanneer de spoel geactiveerd is en de druk daalt. Dit systeem versterkt de druk, waardoor een kleine spoel een grote stroom kan regelen. Indirect werkende magneetventielen worden gebruikt in toepassingen met voldoende drukverschil en hoge gewenste stroomwaarden, en ze laten alleen stroming van media in één richting toe.


Semi-direct werkende

Semi-direct werkende magneetventielen combineren de kenmerken van directe en indirecte ventielen, waardoor ze kunnen werken vanaf nul bar terwijl ze hoge stroomwaarden beheren. Deze ventielen lijken op indirecte ventielen met een beweegbaar membraan, kleine opening, en drukkamers aan beide zijden, maar de spoelzuiger is direct verbonden met het membraan. Wanneer de zuiger omhoog komt, opent deze direct het ventiel en een tweede opening, waardoor de druk daalt en het membraan omhoog komt. Dit resulteert in een ventiel dat kan werken vanaf nul bar en grote stroomwaarden kan beheren. Deze semi-direct werkende ventielen, ook bekend als ondersteunde-hef magneetventielen, hebben vaak krachtigere spoelen dan indirect werkende ventielen.


Materialen

De materialen die worden gebruikt om magneetventielen te construeren, zorgen ervoor dat ze goed functioneren in de toepassing zonder verontreiniging te veroorzaken. De media die door het ventiel stromen komen in contact met zowel het huis als het afdichtingsmateriaal. Als een agressieve of verontreinigde media wordt gebruikt, kan een media-gescheiden magneetventiel een goede oplossing zijn.

Huisvestingsmateriaal

Het huis en het materiaal van het magneetventiel moeten compatibel zijn met de media. Gangbare opties zijn messing, roestvrij staal, PVC, aluminium en gietijzer. Zie onze snelle gids hieronder, maar raadpleeg onze gids voor huisvestingsmateriaal en grafiek voor media-compatibiliteit voor meer informatie.

 • Messing: Messing heeft een goede corrosiebestendigheid met neutrale media, zoals water.
 • Roestvrij staal: Roestvrij staal heeft goede chemische, temperatuur- en drukbestendigheid.
 • PVC: PVC en polyamide worden vaak gebruikt omdat ze kostenefficiënt zijn. Ze worden ook gebruikt in hoogwaardige toepassingen met agressieve chemicaliën.
 • Aluminium: Het lichte gewicht, de sterkte en thermische eigenschappen van aluminium maken het een kosteneffectieve en betrouwbare keuze voor behuizingen van magneetventielen.
 • Gietijzer: Gietijzer biedt een sterke, slijtvaste en kosteneffectieve behuizing voor magneetventielen, met extra trillingsdemping die geschikt is voor zware industriële toepassingen.

Afdichtingsmateriaal

Het afdichtingsmateriaal van het magneetventiel moet ook compatibel zijn met de media. NBR, EPDM, FKM (Viton) en PTFE (Teflon) zijn gangbare opties. Zie onze snelle gids hieronder, maar raadpleeg onze gids voor afdichtingsmateriaal en grafiek voor media-compatibiliteit voor meer informatie.

 • NBR: NBR-afdichtingen hebben uitstekende olie- en brandstofbestendigheid, waardoor ze ideaal zijn voor op petroleum gebaseerde toepassingen.
 • EPDM: EPDM-afdichtingen hebben een grote weerstand tegen weersinvloeden, ozon en stoom, waardoor ze geschikt zijn voor buitentoepassingen en warm water.
 • FKM (Viton): FKM-afdichtingen hebben een hoge chemische en hittebestendigheid, wat perfect is voor agressieve chemicaliën en hoge-temperatuur omgevingen.
 • PTFE (Teflon): PTFE-afdichtingen hebben een uitzonderlijke chemische inertie en een breed temperatuurbereik, waardoor ze veelzijdig zijn voor agressieve media en extreme omstandigheden.

Goedkeuringen voor magneetventielen

Afhankelijk van de toepassing kunnen bepaalde goedkeuringen voor het ventiel nodig zijn. Een ventiel met een bepaalde goedkeuring zorgt ervoor dat het voldoet aan de eisen van de toepassing. Gangbare goedkeuringen zijn:

 • UL/UR: Underwriters Laboratories inspecteert en certificeert producten met betrekking tot hun veiligheid
 • Drinkwater: Zorgt ervoor dat het geschikt is voor drinkwaterdoeleinden. Voor meer informatie, raadpleeg onze pagina voor toepassingen met drinkwater of bekijk ons artikel over water magneetventielen. Gangbare goedkeuringen voor drinkwater zijn:
  • Kiwa: Drinkwatergoedkeuring voor de Nederlandse markt.
  • NSF: Drinkwatergoedkeuring voor Noord-Amerika.
  • WRAS: Voldoet aan de Water Supply Regulations in het Verenigd Koninkrijk of de Scottish Byelaws voor materiaalveiligheid en mechanische testen.
  • KTW: Goedkeuring voor kunststoffen en niet-metalen materialen voor gebruik met drinkwater in Duitsland.
  • ACS (Attestation De Conformite Sanitaire): Drinkwatergoedkeuring voor Frankrijk.
  • Watermark: Certificering voor loodgieters- en afvoerproducten voor verkoop in Australië en Nieuw-Zeeland.
 • FDA: Amerikaanse Food and Drug Administration
 • ATEX-versie: ATEX-certificering wordt verstrekt voor explosiebeveiliging. Voor meer informatie, raadpleeg de ATEX-richtlijnen voor kleppen en fittingen.
 • CE-certificering: CE-certificering duidt op conformiteit met hoge veiligheids-, gezondheids- en milieubeschermingseisen voor alle producten in de Europese Economische Ruimte. Voor meer informatie, raadpleeg onze CE-certificeringspagina.
 • Gasversie: Kleppen voor gas-toepassingen hebben DVGW-goedkeuring voor gebruik in gasverbrandingsapparaten als automatische afsluitkleppen. Voor meer informatie, raadpleeg onze pagina Gasgoedkeuringsregeling.
 • IP-classificatie: De IP-classificatie van een klep geeft de bescherming tegen stof en water aan. Voor meer informatie, raadpleeg onze IP-classificatiepagina.
Goedkeuringen en certificeringen

Figuur 7: Goedkeuringen en certificeringen.

Speciale kenmerken van magneetventielen

 • Elektrische verminderde: De nominale spanning wordt gedurende een korte periode aan de klep geleverd om de klep te activeren, waarna deze wordt verlaagd naar een houdspanning die sterk genoeg is om de klep in die positie te houden terwijl het energieverbruik wordt verminderd.
 • Vergrendeling: De vergrendelings- of pulsspoelversie biedt een oplossing voor toepassingen met lage frequentie van schakelen. De klep wordt geactiveerd door een korte elektrische puls om de zuiger te verplaatsen. Vervolgens wordt een permanente magneet gebruikt om de zuiger in die positie te houden zonder extra veer of magnetisch veld. Dit verlaagt het energieverbruik en de warmteontwikkeling in de klep.
 • Hoge druk: Versies voor hoge druk zijn ontworpen voor drukeisen tot 250 bar.
 • Handmatige overbrugging: Optionele handmatige overbruggingsfunctie biedt betere veiligheid en gemak tijdens inbedrijfstelling, testen, onderhoud, en in geval van stroomuitval. In sommige versies kan de klep niet elektrisch worden geactiveerd wanneer de handmatige bediening is vergrendeld.
 • Media scheiding: Het ontwerp van media scheiding maakt isolatie van de media van de werkende onderdelen van de klep mogelijk, waardoor het een goede oplossing is voor agressieve of licht verontreinigde media.
 • Vacuüm: Kleppen die geen minimum drukverschil vereisen, zijn geschikt voor ruwe vacuüms. Universele direct werkende of semi-direct werkende magneetventielen zijn goed geschikt voor deze toepassingen. Voor strengere eisen aan lekpercentage zijn speciale vacuümversies beschikbaar.
 • Instelbare responstijd: De tijd die de klep nodig heeft om te openen of te sluiten kan worden aangepast, meestal door schroeven op het lichaam van de klep te draaien. Deze functie kan helpen bij het voorkomen van waterslag.
 • Positie terugkoppeling: De schakelstatus van een magneetventiel kan worden aangegeven met een elektrische of optische positie terugkoppeling als een binair of NAMUR-signaal. NAMUR is een sensoruitgang die de aan- of uit-stand van de klep aangeeft.
 • Weinig geluid: Kleppen hebben een gedempt ontwerp om het geluid tijdens het sluiten van de klep te verminderen.

Selectiecriteria

Het is essentieel om uw toepassing te begrijpen voordat u een magneetventiel kiest. Enkele belangrijke selectiecriteria zijn als volgt:

 • Behuizingsmateriaal: Bepaal het behuizingsmateriaal van de klep op basis van de chemische eigenschappen en temperatuur van de media, maar ook de omgeving waarin de klep zich bevindt. Gangbare opties zijn messing, roestvrij staal, PVC, aluminium en gietijzer. Raadpleeg Selecteer het juiste behuizingsmateriaal voor uw magneetventiel voor meer informatie.
 • Verbindingsgrootte: Zorg ervoor dat de poortmaten van het magneetventiel overeenkomen met waarmee de klep zal worden verbonden.
 • Connector: Een magneetventiel connector is een apparaat dat in een magneetventiel wordt gestoken om het van elektriciteit te voorzien, en het helpt de verbindingen te beschermen tegen vuil en water.
 • Spanning: Bepaal welke spanning de voeding heeft en selecteer een magneetventiel met een overeenkomstige spoel.
 • Afdichtingsmateriaal: Afdichtingsmateriaal moet worden geselecteerd op basis van de chemische eigenschappen en temperatuur van de media. NBR, EPDM, FKM (Viton) en PTFE (Teflon) zijn gangbare opties. Raadpleeg selecteer het juiste afdichtingsmateriaal voor uw magneetventiel voor een snelle referentie over de chemische bestendigheid van afdichtingsmaterialen.
  • Ontenergde toestand: Bepaal of de toepassing een normaal open, normaal gesloten of bistabiele klepfunctie nodig heeft.
  • Circuitfunctie: Bepaal of de toepassing een 2- of 3-weg magneetventiel vereist.
  • Druk: De klep moet bestand zijn tegen de maximale druk die voor de toepassing vereist is. Het is even belangrijk om de minimale druk op te merken, aangezien een hoog drukverschil kan leiden tot klepdefecten.
  • Temperatuur: Zorg ervoor dat de klepmaterialen de minimale en maximale temperatuureisen van de toepassing aankunnen. Temperatuuroverweging is ook essentieel om de klepcapaciteit te bepalen, aangezien het de viscositeit en stroming van de vloeistof beïnvloedt.
  • Reactietijd: De reactietijd van een klep is de tijd die nodig is voor een klep om van de open naar de gesloten positie te gaan of vice versa. Kleine direct werkende magneetventielen reageren veel sneller dan semi-directe of indirect werkende ventielen.
  • Goedkeuringen: Zorg ervoor dat de klep passend gecertificeerd is, afhankelijk van de toepassing.
  • Beveiligingsgraad: Zorg ervoor dat de klep de juiste IP-classificatie heeft voor bescherming tegen stof, vloeistof, vocht en contact.

Magneetventielen voor pneumatiek en hydrauliek

Magneetventielen kunnen ook worden gebruikt voor pneumatische en hydraulische toepassingen, maar hebben een ander werkingsprincipe. Voor pneumatiek zijn ze doorgaans 3/2-weg, 5/2-weg of 5/3-weg ventielen. Voor hydrauliek zijn ze doorgaans 4/2-weg of 4/3-weg.

 • Een 3-weg pneumatisch magneetventiel heeft drie poorten: één voor inlaat, één voor uitlaat en één voor afvoer. Ze worden vaak gebruikt om een enkelwerkende pneumatische cilinder te regelen, pneumatische actuatoren aan te drijven en vacuümtoepassingen. De klep wordt gebruikt om de cilinder te vullen en vervolgens af te voeren, zodat een nieuwe werkslag kan plaatsvinden. Daarom is ontluchting vereist. Lees meer over 3/2-weg pneumatische magneetventielen.
 • Een 4-weg pneumatisch of hydraulisch magneetventiel heeft vier poorten: twee voor inlaat en twee voor uitlaat. Dit stelt de klep in staat om de stroomrichting in een pneumatisch of hydraulisch systeem te regelen, waardoor het ideaal is voor het aandrijven van dubbelwerkende cilinders of pneumatische actuatoren. Wanneer de spoel geënergetiseerd of ontenergetiseerd is, verschuift deze de positie van de klep, waardoor het pad van de lucht of vloeistof verandert om een cilinder uit te schuiven of in te trekken, bijvoorbeeld. Vanwege hun vermogen om de beweging in twee richtingen te regelen, worden 4-weg magneetventielen vaak gebruikt in verschillende industriële toepassingen, waaronder productieautomatisering, waar precieze controle van de positionering van de actuator vereist is. Lees meer over 4-weg hydraulische magneetventielen en 4-weg pneumatische magneetventielen.
 • Een 5-weg pneumatisch magneetventiel heeft vijf poorten: twee voor inlaat, twee voor uitlaat en één afvoerpoort. De toevoeging van de afvoerpoort maakt het mogelijk dat de klep niet alleen de stroomrichting regelt, maar ook de lucht uit het systeem afvoert. Dit is bijzonder nuttig in pneumatische toepassingen waar snelle beweging van cilinders vereist is, aangezien de afvoerpoort snel lucht kan vrijgeven om een snellere activering mogelijk te maken. 5-weg magneetventielen worden vaak gebruikt in complexere besturingssystemen waar precieze bewegingsbesturing en snelheid essentieel zijn, zoals in robotica, verpakkingsmachines en materiaalverwerkingssystemen. Het vermogen om lucht direct bij de klep af te voeren kan leiden tot een verbeterde systeemresponsiviteit en efficiëntie. Lees meer over 5-weg pneumatische magneetventielen.

Andere toepassingen van magneetventielen

Gemeenschappelijke toepassingen van magneetventielen in huishoudelijke en industriële omgevingen zijn onder andere:

 • Koelsystemen gebruiken magneetventielen om de stroom van koelmiddelen om te keren. Dit helpt bij koeling in de zomer en verwarming in de winter.
 • Irrigatiesystemen gebruiken magneetventielen met automatische besturing.
 • Vaatwassers en wasmachines gebruiken magneetventielen om de watertoevoer te regelen.
 • Airconditioningsystemen gebruiken magneetventielen om de luchtdruk te regelen.
 • Magneetventielen worden gebruikt in automatische vergrendelingssystemen voor deursloten.
 • Medische en tandheelkundige apparatuur gebruiken magneetventielen om de stroom, richting en druk van de vloeistof te regelen.
 • Watertanks gebruiken magneetventielen om de instroom of uitstroom van water te regelen, vaak in combinatie met een vlotterschakelaar.
 • Autowasstraten om de water- en zeepstroom te regelen.
 • Industriële reinigingsapparatuur.

Veelgestelde vragen

Waar wordt een magneetventiel voor gebruikt?

Een magneetventiel wordt gebruikt om media in een toepassing te openen, te sluiten, te mengen of om te leiden. Ze worden gebruikt in een breed scala van toepassingen, van vaatwassers, auto's tot irrigatie.

Hoe weet je of je magneetventiel defect is?

Als het magneetventiel niet opent of sluit, gedeeltelijk open is, een zoemend geluid maakt of een doorgebrande spoel heeft, moet je de magneetventielen controleren. Raadpleeg voor meer informatie de troubleshootinggids.

Hoe kies ik een magneetventiel?

Afhankelijk van het medium en de stroomvereisten, kies het materiaal, de opening, temperatuur, druk, spanning, reactietijd en certificering die nodig zijn voor jouw toepassing.

Wat is een solenoïde?

Een solenoïde is een elektrische spoel die om een ferromagnetische stof (zoals ijzer) is gewikkeld en fungeert als een elektromagneet wanneer er stroom doorheen wordt geleid.

Hoe werkt een solenoïde?

Wanneer de elektrische stroom door de spoel gaat, wordt er een elektromagnetisch veld gecreëerd. Dit elektromagnetische veld zorgt ervoor dat de zuiger omhoog of omlaag beweegt. Dit mechanisme wordt door magneetventielen gebruikt om de klep te openen of te sluiten.