Chemische bestendigheid van materialen

Materialen

De materiaalkeuze voor de klepbehuizing en de afdichtingen (membraan , O-ringen) wordt bepaald door het type vloeistof of gas, de concentratie, de druk en de temperatuur. Ga direct naar:

Materialen klephuis

De meest voorkomende materialen voor de klepbehuizing zijn messing, roestvrij staal en nylon. Messing is het populairste materiaal voor magneetventielen. Het is zeer robuust en bestand tegen veel chemicaliën, maar bijvoorbeeld minder geschikt voor zeewater of gedestilleerd water. Roestvrij staal wordt aanbevolen voor corrosieve media, zoals zeewater. Bovendien is hij slijtvast, waardoor hij zeer geschikt is voor intensief gebruik. Nylon is de goedkoopste variant, heeft goede mechanische eigenschappen en is geschikt voor veel media.

Body Beschrijving
Messing: Robuust en het meest gebruikt voor magneetventielen. Geschikt voor neutrale en niet-corrosieve media.
RVS Zeer duurzaam, dus geschikt voor intensief gebruik. Geschikt voor agressieve en corrosieve media zoals zeewater.
Nylon Goedkoop en redelijke mechanische en chemische eigenschappen. Vaak gebruikt voor irrigatie en kleine huishoudelijke apparaten.

Afdichtingsmaterialen

Viton-membraan voor een indirect gestuurde klep

EPDM (ethyleenpropyleen-dieenmonomeer), FKM (fluorrubber, Viton), PTFE (teflon) en NBR (nitrilbutadieenrubber of nitrilrubber) zijn de meest gebruikte afdichtingsmaterialen. EPDM wordt aanbevolen voor (heet) water, FKM wordt gewoonlijk aanbevolen voor (pers)lucht, oliën en brandstoffen. NBR is een synthetisch polymeer en geschikt voor neutrale vloeistoffen zoals water of hydraulische olie bij temperaturen tot 75 °C. Over het algemeen hebben EPDM en FKM betere eigenschappen en wordt in de meeste gevallen aanbevolen om een van deze polymeren te kiezen in plaats van NBR. Bovendien is de prijs van NBR, EPDM en FKM tegenwoordig bijna gelijk. PTFE (Teflon) is het meest inerte materiaal van de vier afdichtingsmaterialen. Het is bestand tegen bijna alle chemicaliën. Het is relatief hard, waardoor het geschikt is voor hogere werkdrukken en temperaturen. Houd er rekening mee dat verschillende factoren de prestaties kunnen beïnvloeden, zoals de omgevingstemperatuur, de concentratie en de werkdruk.

Materiaal voor afdichting Voordelen: Nadelen:
NBR (Nitrile rubber) Goede weerstand tegen compressie, scheuren en slijtage. Compatibel met olieproducten, oplosmiddelen en alcohol. Gevoelig voor weersinvloeden, matig temperatuurbestendig, ongeschikt voor remvloeistof en polaire oplosmiddelen.
EPDM EPDM is zeer geschikt voor water, stoom, ketonen, alcoholen, remvloeistoffen, zuren/alkaliën in lage concentraties. Zeer goed bestand tegen weersinvloeden en ozon. Slecht bestand tegen olie, vet en oplosmiddelen. Ongeschikt voor aromatische koolwaterstoffen.
FKM (viton) Zeer goede algemene chemische weerstand. Het temperatuurbereik ligt tussen -10°C en 130°C. Goede mechanische eigenschappen, bestand tegen samendrukking, geschikt voor hoge temperaturen (niet voor heet water/stoom). Goed bestand tegen oliën en oplosmiddelen zoals alifatische, aromatische en halokoolwaterstoffen, zuren, dierlijke en plantaardige oliën Niet bestand tegen methanol. - Slecht bestand tegen heet water en stoom Bij hogere temperaturen zwelt FKM op. - Ongeschikt voor polaire oplosmiddelen, bepaalde esters en ethers, remvloeistof op glycolbasis
PTFE (teflon) PTFE is bestand tegen bijna alle vloeistoffen. Het temperatuurbereik ligt tussen 20°C en 180°C. Het materiaal is niet flexibel.

Chemische weerstandstabel voor vloeistoffen en gassen

De onderstaande tabel toont de meest gebruikte media en hun compatibiliteit met de klepmaterialen. Houd er rekening mee dat de compatibiliteit kan worden beïnvloed door de temperatuur en de concentratie van het medium. De tabel is met grote zorg ontwikkeld, maar Tameson is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten in de tabel. Aan deze tabel kunnen geen rechten worden ontleend. Controleer altijd zorgvuldig of de materialen van de klep compatibel zijn met het gebruikte medium.