Chemische bestendigheid van materialen

Chemische bestendigheid van materialen

De materiaalkeuze voor de ventielbehuizing en de afdichtingen (membraan, O-ringen) wordt bepaald door het type vloeistof of gas, de concentratie, druk en de temperatuur. Bekijk direct:

Ventielbehuizing

De meestvoorkomende materialen voor de ventielbehuizing zijn messing, roestvast staal en nylon. Messing is het meestgebruikte materiaal voor magneetventielen. Het is zeer robuust en bestand tegen vele stoffen, maar bijvoorbeeld minder geschikt voor zeewater of demiwater. Roestvast staal is aan te bevelen bij corrosieve media, zoals zeewater. Nylon is de meest prijsgunstige variant, heeft goede mechanische eigenschappen en is geschikt voor een veelvoud aan stoffen.

Behuizing Beschrijving
Messing Robuust en meest gebruikt voor magneetventielen. Geschikt voor neutrale en niet corrosieve media.
Roestvast Staal Geschikt voor aggressieve media en corrosieve media zoals zeewater.
Nylon Prijsgunstige en redelijk goede mechanische en chemische eigenschappen. Veel gebruikt voor beregening en kleine huishoudelijke apparatuur.

Afdichtingsmateriaal

Viton membraan voor een indirect gestuurde afsluiter

EPDM (Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer), FKM (Fluorrubber, Viton), PTFE (Teflon) en NBR (Nitrilbutadieenrubber of Nitrilrubber) zijn de meest gebruikte afdichtmaterialen. Voor (heet) water wordt EPDM aanbevolen, voor (pers-)lucht, olies en brandstoffen wordt meestal FKM aanbevolen. NBR is een synthetisch polymeer en geschikt voor neutrale vloeistoffen zoals water of hydraulische olie bij temperaturen tot ongeveer 75°C. EPDM en FKM hebben meestal betere eigenschappen en het wordt aanbevolen om één van deze stoffen te kiezen in plaats van NBR. Bovendien is tegenwoordig de prijs van NBR, EPDM en FKM vrijwel gelijk. PTFE (Teflon) is het meest inerte materiaal van de vier stoffen. Het is resistent tegen bijna alle stoffen. Het is vrij hard, wat het geschikt maakt voor hogere werkdrukken en temperaturen. Let op dat verschillende factoren invloed kunnen hebben op de specifcatie, zoals bijvoorbeeld omgevingstemperatuur, concentratie en werkdruk.

Afdichtingsmateriaal Voordelen Nadelen
NBR (Nitrilrubber) Goede weerstand tegen indrukken, scheuren en slijtage. Compatibel met olieproducten, oplosmiddelen en alcohol. Gevoelig voor weersinvloeden, matige temperatuurbestendigheid, ongeschikt voor remvloeistof en polaire oplosmiddelen.
EPDM EPDM is zeer geschikt voor water, stoom, ketonen, alcohols, remvloeistof, zuren/basen in lichte concentraties. Zeer goede weerstand tegen weersinvloeden en ozon. Slechte weerstand tegen olie, vet en oplosmiddelen. Ongeschikt voor aromatische koolwaterstoffen.
FKM (viton) Geschikt voor vloeistoffen waar NBR en EPDM niet tegen bestand zijn. Het temperatuurbereik is van -10°C tot 130°C. Zeer goede algemene chemische bestendigheid, hoge temperaturen, goede mechanische eigenschappen, geschikt tegen indrukking. Goede bestendigheid tegen olies en oplosmiddelen zoals alifatische, aromatische en gehalogeneerde koolwaterstoffen, zuren, dierlijke en plantaardige oliën. Slechte weerstand tegen warm water en stoom. Bij hogere temperaturen zet FKM uit. Ongeschikt voor polaire oplosmiddelen, bepaalde esters en ethers, remvloeistof gebaseerd op glycol.
PTFE (teflon) PTFE is bestand tegen vrijwel alle vloeistoffen. Het temperatuurbereik is van -20°C tot 180°C. Het materiaal is niet flexibel.

Overzichtstabel van verschillende vloeistoffen en gassen

De onderstaande tabel geeft voor de meestvoorkomende chemische stoffen de compabilititeit aan met de ventielmaterialen. Let op dat de compabiliteit sterk beïnvloed kan worden door factoren zoals temperatuur en concentratie van het medium. Magneetventielshop.nl heeft deze tabel met zorg opgesteld, maar is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten in de tabel. Controleer altijd goed of de materialen van het ventiel compatibel zijn met het gebruikte medium.

Verdere informatie

Klik één van de onderstaande links voor meer informatie: