Installatie elektrische kogelkranen

Installatie elektrische Kogelkranen

Deze installatietips zijn speciaal bedoeld voor elektrische kogelkranen uit de BW-serie van JP Fluid Control. Voordat u begint met de installatie, is het belangrijk om zeker te zijn dat het gebruik van de elektrische kogelkraan toegestaan is voor de toepassing en dat u zorgvuldig de veiligheidsinstructies heeft gelezen. Controleer of het label op de actuator de juiste specificaties heeft voor uw systeem. In onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een label gegeven met een toelichting van de verschillende parameters.

label elektrische kogelkraan

Voltage (A), opening/sluitingstijd (B), kracht (C), koppel (D), IP bescherming (E), aansluitdiagram (F).

 

Leidingsysteem

 1. De actuatoren van de AW-serie zijn spatwaterdicht, maar niet bestand tegen zware weersomstandigheden. Het is daarom aan te raden om de elektrische kogelkranen te installeren op een droge, beschutte plek.
 2. Zorg dat het leidingsysteem niet onder druk staat en afgekoeld is voordat u begint.
 3. Controleer de leiding op vuil en spoel de leiding eventueel door. Kogelkranen zijn veel minder gevoelig voor vuil dan magneetventielen, maar toch is het toch aan te raden om vuil te voorkomen als dit mogelijk is. Vuil kan de slijtage van het ventiel namelijk verhogen. Eventueel kunt u een leidingfilter aan de toevoerzijde van het ventiel installeren.
 4. Gebruik afdichtingsmateriaal zoals teflontape of loxeal voor de schroefdraad. Voorkom dat het afdichtingsmateriaal in het ventiel terecht kan komen.
 5. Gebruik de juiste fittingen voor het bevestigen van de kraan aan de leiding. Oefen hierbij alleen kracht uit op de aangewezen vlakken, nooit op de actuator. Voorkom spanningen in de leiding en bevestig de leiding stevig aan de muur of het frame. Voorkom trillingen in de leidingen.
afdichtingsmateriaal elektrische kogelkraan

Positionering van de elektrische kogelkraan

 • De leidingen aan beide zijdes van de klep moeten goed vastgemaakt worden. Gebruik een sleutel voor zowel de klep als de leiding bij het vastdraaien van de klep aan de pijp om onnodige spanningen in het systeem te voorkomen.
 • Het is aanbevolen om de klep te installeren met de actuator naar boven gericht met een maximale afwijking van 90 graden (zie afbeelding). Dit verkleint het risico op het verzamelen van vocht in de actuator.
installatie kogelkraan 90 graden
 • Stel de kogel van in op de juiste hoek, bijvoorbeeld met een bahco sleutel. De 2-weg kogelkranen zijn in uitgangspositie altijd gesloten. De 3-weg kogelkranen kunnen op twee manieren ingesteld worden door de kogel 180° te draaien. Het onderstaande schema laat zien hoe de 2-weg en 3-weg kranen gebruikt kunnen worden.
instellen van de kogelkraan
 • Zorg dat de kogel goed afgesteld staat, zodat de actuator zonder wrikken op de kraan past. Draai de moer van de actuator handvast aan (ongeveer 5Nm).
kogelkraan montage

Elektrische aansluiting

kogelkraan elektrisch schema
 1. Installeer de actuator met het juiste elektrische schema. Verkeerd aansluiten van de draden of het verkeerde voltage kan leiden tot permanente schade aan de actuator!
 2. De draairichting van de actuator kan niet worden aangepast door de polariteit van de stuurdraden om te draaien.
 3. De actuatoren bevatten interne eindschakelaars, waardoor alleen energie verbruikt wordt tijdens het openen of sluiten.
 4. Het ventiel wordt elektrisch geopend en gesloten. Er bevindt zich geen veer in de actuator.
 5. Zorg ervoor dat eventuele druppels niet langs de kabel richting de actuator kunnen stromen.
kogelkraan druppel langs kabel