Automatische beregening

Magneetventiel voor waterirrigatie

Magneetventielen voor irrigatie

Een magneetventiel voor waterirrigatie is een elektrisch gestuurde klep om de watertoevoer te regelen. Door een spanning op de spoel aan te brengen, gaat de klep open en kan de vloeistof doorstromen. Magneetventielen worden ook elektromagnetische ventielen, waterkleppen, elektrische ventielen of elektroventielen genoemd. De magneetventielen van Rain Bird ®l zijn speciaal ontworpen voor irrigatie. Ze hebben een robuuste constructie en zijn optioneel uitgerust met handmatige debietregeling, zodat het gewenste debiet kan worden ingesteld. De meeste modellen hebben een overbruggingsfunctie, zodat de klep indien nodig handmatig kan worden geopend. Bovendien zijn ze uitgerust met een vuildeeltjesfilter. De Rain Bird ventielen zijn voorzien van een 24V AC (wisselstroom) spoel. De meeste besproeiingscontrollers werken op 24V AC. Als 24V AC niet beschikbaar is, kan een universeel magneetventiel worden gekozen zoals de ST-IA serie van JP Fluid Control. Deze kleppen zijn verkrijgbaar met een brede selectie regelspanningen: 24V AC, 230V AC, 12V DC, 24V DC en 120V AC. De magneetventielen uit de ST-IA serie zijn compatibel met bijna alle automatische irrigatieregelaars, zolang de stuurspanning overeenkomt. De kleppen uit de ST-IA serie hebben een messing behuizing en zijn robuuster dan de kunststof kleppen.

Kleppen voor irrigatie online selectie

Werkingsprincipe van een magneetventiel

Er is een aantal magneetventielen met verschillende werkingsprincipes, zoals direct bediend, semi-direct bediend en indirect bediend. (Semi)-direct gestuurde kleppen werken vanaf 0 bar druk, terwijl indirect gestuurde kleppen een minimumdruk nodig hebben voor een goede werking. Houd er rekening mee dat de magneetventielen uit de ST-IA serie indirect gestuurd zijn. Dit betekent dat deze kleppen gebruikmaken van de toevoerdruk voor het openen en sluiten van het klepmembraan. Hierdoor kan een kleine spoel een grote waterstroom aansturen. Bij dit werkingsprincipe is het noodzakelijk dat er altijd een minimumdruk van ten minste 0,5 bar in de toevoerleiding is. Dit is geen probleem als de klep is aangesloten op leidingwater of een pomp, maar als er een toevoertank zonder druk wordt gebruikt, kan de druk te laag zijn om de klep goed te openen en te sluiten. In deze situatie is een semi-direct gestuurde magneetklep (zoals de DF-SA serie) of een elektrische kogelklep een betere keuze. Kogelkleppen zijn minder gevoelig voor vuil, verbruiken minder stroom, maar zijn duurder en moeten op een droge plaats geïnstalleerd worden. Er wordt een manometer geplaatst om de druk in het systeem te controleren. Lees voor meer informatie hierover ons artikel over manometers voor watertoepassingen

Schoon water

Magneetventielen voor waterirrigatie werken goed met schoon water. Als het water vuil is, kan de klep gemakkelijk verstopt raken, wat kan leiden tot lekkage of een onbetrouwbare werking. Bovendien kan de levensduur worden verkort als gevolg van verhoogde slijtage. Om dit te voorkomen, moet er een filter worden geïnstalleerd aan de toevoerzijde (voor deeltjes < 500 µm). Als alternatief kan een elektrische kogelkraan worden gebruikt, deze hebben een robuustere constructie en zijn daarom minder gevoelig voor vuil.

Een magneetventiel voor waterirrigatie installeren

magneetventiel voor waterirrigatie

Automatische besproeiing bespaart tijd en water.

Het is belangrijk om een tuin regelmatig en consequent te besproeien. Dit vereist discipline en kost tijd. Daarom gebruiken veel mensen automatische irrigatiesystemen. Dit heeft een aantal duidelijke voordelen:

  • Irrigatiesysteem werkt wanneer je niet thuis bent.
  • Minder verdamping, omdat er voor zonsopgang wordt geïrrigeerd.
  • Irrigatie bespaart tijd.
  • Met een regensensor wordt er niet onnodig geïrrigeerd.
  • Over het algemeen is de tuin in een betere conditie door zorgvuldige irrigatie.

De meeste irrigatiesystemen werken met een hoofdtoevoerleiding die aftakt naar verschillende zones. De zones moeten worden bepaald op basis van de vereiste watercapaciteit, de locatie en het type vegetatie. Elke zone of zone is voorzien van een magneetventiel. De magneetventielen worden op een centrale locatie of in ventielkasten gemonteerd, zodat ze beschermd zijn en uit het zicht staan. Naast de watertoevoerleidingen is er ook een besturingskabel nodig. Elk magneetventiel is aangesloten op de irrigatiecontroller. Op deze manier kan elke zone worden geregeld. De besproeiingscontroller kan worden geprogrammeerd met een besproeiingsschema. Bij gebruik in een afgelegen of watergevoelige omgeving met een watertank wordt vaak een vlotterschakelaar gebruikt om het waterniveau te controleren en de regelaar/klep te activeren.

Aanvullende informatie

Klik op een van de onderstaande links voor meer informatie: