Automatische beregening

Magneetventiel voor beregening

Magneetventiel voor tuinberegening

Een magneetventiel voor beregening is een elektrische gestuurde afsluiter om de watertoevoer naar verschillende zones te regelen. Door een elektrische spanning over de spoel opent het ventiel en kan het water doorstromen. De magneetventielen worden ook wel magneetklep, waterklep, elektrische klep of elektroventiel genoemd. De magneetventielen van Rain Bird ® zijn speciaal voor beregening ontwikkeld. Ze hebben een robuuste constructie van versterkt kunststof en zijn optioneel uitgevoerd met handmatige debietregeling, zodat gemakkelijk de juiste dosering ingesteld kan worden. Bij de meeste modellen kan het ventiel handmatig geopend worden, door de spoel een kwartslag te draaien. Bovendien zijn ze uitgevoerd met intern vuilfilter om het risico op blokkades te verminderen. De Rain Bird magneetventielen worden geleverd met 24V AC (wisselspanning). Vrijwel alle beregeningscomputers werken deze spanning. Als 24V AC voeding niet voorhanden is, kan overwogen worden een universeel type magneetventiel te kiezen zoals de ST-IA serie van JP Fluid Control. Deze ventielen zijn leverbaar met een ruime keus uit aansturingsvoltages: 24V AC, 230V AC, 12V DC, 24V DC en 120V AC. Hiermee zijn de magneetventielen uit de ST-IA serie compatibel met vrijwel alle automatische beregening controllers van alle merken, zolang het stuurvoltage maar overeen komt. De ST-IA serie bestaat uit messing ventielen en zijn wat robuuster dan de kunststof ventielen.

kleppen voor beregeningssysteem Online

Werkingsprincipe magneetventiel

Er bestaan een aantal typen magneetventielen met verschillende werkingsprincipes, zoals direct gestuurd, semi-direct gestuurd en indirect gestuurd. (Semi-)direct gestuurde ventielen werken vanaf 0 bar drukverschil, terwijl indirect gestuurde ventielen een kleine voordruk nodig hebben voor correcte werking. Let op dat de  beregening magneetventielen van Rain Bird, of de JP Fluid Control ventielen uit ST-IA serie indirect gestuurd zijn. Dat wil zeggen dat deze ventielen gebruik maken van de waterdruk in de leiding om te openen en sluiten. Hierdoor kan met een kleine spoel toch een grote waterstroom gestuurd worden. Vanwege dit werkingsprincipe is het noodzakelijk dat er altijd een voordruk van tenminste 0.5 bar aanwezig is in de toevoerleiding. Dit is geen probleem als het ventiel op het leidingwater wordt aangesloten, maar als de toevoer een laag geplaatste watertank is kan de druk te laag zijn en het ventiel niet goed openen en sluiten. In dit geval is een semi-direct gestuurd magneetventiel (zoals de DF-SA serie) of een elektrische kogelkraan een betere keus. Een elektrische kogelkraan werkt met een doorboorde kogel die roteert met behulp van een elektromotor. Door de kogel 90 graden te draaien wordt de watertoevoer al dan niet afgesloten. Kogelkranen zijn minder gevoelig voor vuil, verbruiken minder elektrische energie, maar hebben een hogere aanschafprijs en dienen geïnstalleerd te worden op een droge plek. Een manometer wordt geplaatst om de druk in het systeem te controleren, voor meer informatie hierover lees ons artikel over manometers voor watertoepassingen.

Schoon water

Magneetventielen werken goed met schoon water. Bij vuil in het water kan het ventiel gemakkelijk verstopt raken, waardoor het niet meer goed functioneert. Bovendien kan de levensduur door verhoogde slijtage verminderen. Om dit te voorkomen kan een filter voor deeltjes tot 500µm geïnstalleerd worden aan de toevoerzijde. Als alternatief kan een elektrische kogelkraan gebruikt worden, deze hebben een meer robuuste constructie en zijn daarom minder gevoelig voor vuil.

Automatische tuinberegening aanleggen

irrigatie magneetventiel

Beregening werkt ook als u niet thuis bent.

Het is belangrijk om een tuin regelmatig en consistent te bewateren. Dit vergt discipline en kost bovendien veel tijd. Daarom kiezen velen voor automatische beregening. Dit heeft een aantal duidelijke voordelen:

  • Beregening werkt ook als u niet thuis bent.
  • Minder verdamping, omdat nog voordat de zon opkomt beregend wordt.
  • Beregening kost minder tijd en er hoeft niet gesleept te worden met slangen meer.
  • Met behulp van een regensensor wordt niet overbodig beregend.
  • De tuin wordt doorgaans beter verzorgd door de zorgvuldige bewatering.

De meeste systemen met automatische tuinberegening werken met een hoofdleiding met aftakkingen naar verschillende zones. Deze zones moeten worden bepaald aan de hand van de gewenste watercapaciteit, de ligging en het type beplanting. Elk gebied is voorzien van een magneetventiel. De magneetventielen worden gemonteerd op een centraal punt of in de tuin in kleppendozen zodat ze beschermd zijn en uit het zicht. Naast de waterleiding wordt een stuurstroomkabel gelegd. Elk magneetventiel is verbonden via de stuurstroomkabel met de controller, ook wel regenautomaat genoemd. Op deze manier kan elke zone apart bediend en ingesteld worden. De meeste controllers werken met 24V AC (wisselspanning). De controller kan ingesteld worden met een beregeningsschema met vaste beregeningsdagen en tijdstippen.

Meer informatie

Klik op een van de onderstaande links voor meer informatie:

kleppen voor beregeningssysteem Online