Waterirrigatie Magneetventielen

Water Irrigation Solenoid Valves

Ondergrondse geautomatiseerde magneetventielen

Figuur 1: Ondergrondse geautomatiseerde magneetventielen

Waterirrigatie magneetventielen zijn essentiële componenten in moderne sproeisystemen, die nauwkeurige controle over de waterstroom bieden om efficiënte en effectieve landschapsirrigatie te garanderen. Deze ventielen, die op afstand elektrisch bediend kunnen worden, zijn veelzijdige hulpmiddelen die geschikt zijn voor een reeks van drukken en stroomsnelheden en zijn ontworpen met verschillende functionaliteiten om aan de specifieke behoeften van verschillende irrigatieopstellingen te voldoen. Dit artikel verkent de rol van magneetventielen in irrigatiesystemen, hun selectiecriteria, veelvoorkomende problemen en procedures voor probleemoplossing.

Inhoudsopgave

Magneetventielen voor sproeisystemen

Irrigatie magneetventielen zijn elektrisch bediende ventielen die de waterstroom in een irrigatiesysteem reguleren. Wanneer geactiveerd door een irrigatiecontroller, beweegt de magneetspoel—een spoel van draad die als een elektromagneet fungeert—een plunjer om het ventiel te openen of te sluiten, waardoor water naar de sproeikoppen kan stromen of gestopt wordt zoals geprogrammeerd. Lees ons overzichtsartikel over magneetventielen voor meer details over de werking en typen magneetventielen.

De belangrijkste rollen van magneetventielen in sproeisystemen worden hieronder besproken:

 • Op afstand activeren: Magneetventielen maken de op afstand activering van het sproeisysteem mogelijk, waardoor het vanaf een centraal paneel of slim apparaat kan worden bediend wanneer het is verbonden met een slimme irrigatiecontroller. Deze functie zorgt ervoor dat de tuin regelmatig en consistent kan worden bewaterd, zelfs wanneer de huiseigenaar afwezig is.
 • Zonering: Magneetventielen zorgen voor efficiëntere bewatering door de waterstroom naar elke zone onafhankelijk te regelen. Verschillende zones kunnen worden aangepast op basis van planttype, blootstelling aan de zon, bodemomstandigheden en andere factoren, wat leidt tot gezondere planten en een beter onderhouden tuin. Lees ons  overzichtsartikel over zoneventielen voor meer informatie.
 • Timing: De mogelijkheid om magneetventielen voor specifieke tijden te programmeren optimaliseert het bewateringsschema. Deze nauwkeurige controle helpt water te besparen door ervoor te zorgen dat het landschap alleen wordt bewaterd wanneer nodig en voor de juiste duur. Lees ons artikel over magneetventieltimers voor meer details over het programmeren van analoge en digitale tijden voor magneetventielen.
 • Drukregulatie: Magneetventielen met ingebouwde drukregulatie handhaven een consistente waterdruk, wat zorgt voor een effectieve werking van sproeiers en een gelijkmatige waterverdeling.
 • Integratie met sensoren: De ventielen kunnen worden geïntegreerd met sensoren zoals regen-, bodemvochtigheid- en stroomsensoren. Deze sensoren passen het bewateringsschema aan of schakelen het systeem uit indien nodig, om overbewatering te voorkomen en water te besparen.
 • Waterbesparing: Geautomatiseerde systemen kunnen worden ingesteld om tijdens koelere tijden te irrigeren om verdamping te minimaliseren. Met regensensoren vermijdt het systeem onnodige irrigatie, wat verder water bespaart.
 • Integratie met waterbronnen: In afgelegen of watergevoelige gebieden met een watertank kunnen magneetventielen samenwerken met vlotter schakelaars om de waterniveaus te monitoren, ervoor zorgend dat het systeem binnen de capaciteit van de watervoorziening werkt.

Installatielocaties

Waterirrigatie magneetventielen worden doorgaans op de volgende locaties binnen een sproei-irrigatiesysteem geïnstalleerd:

 1. Ventielbox: Beschermende behuizingen begraven in de grond om de ventielen te beschermen tegen de elementen en schade.
 2. Hoofdwaterleiding: Aangesloten op de hoofdleiding om de waterstroom naar verschillende zones te regelen.
 3. Begin van elke zone: Gepositioneerd aan het begin van elke irrigatiezone om water naar dat gebied te reguleren.
 4. Stroomafwaarts van de terugstroombeveiliger: Geïnstalleerd na het terugstroompreventieapparaat om te zorgen dat vervuild water niet terugstroomt naar de schone watervoorziening.
 5. Na de hoofdventiel: Als een hoofdventiel wordt gebruikt, worden zoneventielen stroomafwaarts ervan geïnstalleerd om individuele zones te regelen.

De ventielen zijn bedraad naar een irrigatiecontroller om het bewateringsschema te beheren, meestal gemonteerd op een buitenmuur of in een garage.

Selectiecriteria

De belangrijkste parameters om te overwegen bij het kiezen van een irrigatie magneetventiel zijn:

 1. Systeemdruk en temperatuur
 2. Materiaal van het ventiel
 3. Stroomsnelheid

Lees ons artikel over selectiecriteria voor water magneetventielen voor meer informatie over de materialen, ontwerp, stroomsnelheid en andere algemene parameters om te overwegen bij het kiezen van een magneetventiel voor een irrigatiesysteem.

Aanvullende factoren om te overwegen zijn:

 1. Grootte en type ventiel: De grootte van het magneetventiel moet overeenkomen met de grootte van de leidingen van het irrigatiesysteem. Gangbare maten variëren van 1/8 inch tot 2 inch (3,2 - 50,8 mm).
 2. Compatibiliteit met controllers: Zorg ervoor dat de magneetventielen compatibel zijn met de irrigatiecontroller. Sommige slimme controllers kunnen geavanceerde functies bieden zoals stroommonitoring en lekdetectie, maar ze moeten worden gekoppeld aan compatibele ventielen.
 3. Stroomregeling: Sommige magneetventielen hebben een instelbare stroomregelfunctie, waarmee u de hoeveelheid water die door het ventiel gaat, kunt fijnafstemmen. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor het balanceren van de waterverdeling over verschillende zones.
 4. Elektrische vereisten: Controleer de elektrische specificaties van de magneetventielen, inclusief voltage en amperage, om compatibiliteit met uw irrigatiecontroller en stroomvoorziening te garanderen. Gangbare voltages voor irrigatiemagneten zijn 24VAC (volt wisselstroom), maar andere voltages kunnen in sommige systemen worden gebruikt.
 5. Configuraties van het ventiel:
  1. Magneetventielen kunnen normaal gesloten (NC) of open (NO) zijn. Normaal gesloten ventielen zijn gesloten wanneer ze niet geënergiseerd zijn en open wanneer ze geënergiseerd zijn, het meest voorkomende type gebruikt in irrigatie.
  2. Waterapplicaties gebruiken direct, semi-direct, en indirect werkende magneetventielen. Kies een direct werkend magneetventiel voor applicaties die een snelle ventielreactie vereisen bij 0 bar; daarentegen, voor applicaties met hoge stroomsnelheden en druk, kies een indirect magneetventiel. Semi-directe ventielen werken goed voor applicaties met lage tot gemiddelde druk en matige stroomsnelheden.
  3. Een 2-weg magneetventiel wordt typisch gebruikt om een doorgang te openen of te sluiten. Drie-weg magneetventielen kunnen heel nuttig zijn in meer complexe irrigatieopstellingen, zoals die waarbij distributie of menging van vloeistoffen vereist is, of waar meerdere bronnen of bestemmingen voor water betrokken zijn.
 1. Handmatige override: Zoek naar ventielen met een handmatige override-functie. Dit maakt het mogelijk om het ventiel handmatig te openen of te sluiten zonder elektrische stroom, wat nuttig is voor onderhoud of in geval van een elektrische storing.

Oorzaken van storingen in sproeiermagneetventielen

Storingen in magneetventielen komen doorgaans voort uit problemen met de elektromagnetische spoel of het ventielmechanisme. Veelvoorkomende redenen voor deze storingen zijn:

 • Onjuiste spanning: Te veel spanning op een magneetventiel toepassen kan de spoel doorbranden, waardoor vervanging noodzakelijk is. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de spanningswaarde van het ventiel overeenkomt met de output van uw irrigatiesysteem. Het installeren van overspanningsbeveiliging kan bescherming bieden tegen spanningspieken door gebeurtenissen zoals blikseminslag of statische ontlading.
 • Waterblootstelling: De spoel van het magneetventiel kan kortsluiten als deze in contact komt met water of andere vloeistoffen. Het gebruik van een geschikte DIN-connector kan elektrische verbindingen beschermen tegen vocht. Hoewel sommige ventielen basis o-ringen hebben voor waterbestendigheid, kan extra bescherming nodig zijn, vooral buitenshuis. Een hoogwaardige irrigatiecontroleventielbox kan ook helpen om magneetventielen droog te houden.
 • Sedimentophoping: Sediment kan het magneetventiel binnendringen en aanzienlijke problemen veroorzaken, waaronder oververhitting en schade aan interne componenten. Een stroomopwaarts geplaatst irrigatiefilter en verticale installatie van het ventiel kunnen helpen voorkomen dat sediment de ventielen bereikt.
 • Te hoge waterdruk: Waterdruk die de capaciteit van het ventiel overschrijdt, kan ervoor zorgen dat het ventiel barst, wat potentieel een groter deel van het irrigatiesysteem kan beschadigen. Controleer altijd de drukwaarderingen van de componenten van het systeem voor installatie.
 • Temperatuurschommelingen: Extreme temperaturen kunnen magneetventielen beschadigen, die zijn beoordeeld voor specifieke temperatuurbereiken. Zowel hoge als lage temperaturen kunnen de ventielen verslijten, wat leidt tot de noodzaak voor vervangingen.

Een defect magneetventiel diagnosticeren

Zoek naar deze tekenen om een defect magneetventiel te diagnosticeren:

 • Lage waterdruk: Bruine plekken op het gazon kunnen wijzen op lage waterdruk, wat suggereert dat water niet ver genoeg van de sproeiers reikt.
 • Waterlekken: Lekken kunnen het gevolg zijn van te hoge waterdruk, wat te veel stress op het systeem legt.
 • Continue waterstroom: Een ventiel dat water blijft vrijgeven, kan vastzitten in de open positie door mechanische problemen of puin.

Het diagnosticeren van problemen met magneetventielen begint doorgaans met het controleren van het elektrische signaal. Als het signaal incorrect is, moet de bedrading mogelijk worden vervangen. Als de elektrische controle in orde is, is de volgende stap het zoeken naar mechanische problemen met het ventiel of de magneetspoel. Ten slotte, als er extern geen problemen worden gevonden, moet het ventiel worden geopend, gereinigd en geïnspecteerd op interne schade. Lees ons artikel over onderhoud van magneetventielen voor meer details over het onderhouden en oplossen van problemen met magneetventielen.

FAQs

Wat is een magneetventiel voor irrigatie?

Een magneetventiel voor irrigatie is een elektrisch bediend ventiel dat de waterstroom in een irrigatiesysteem reguleert.

Hoe functioneren sproeiersysteemventielen?

Sproeiersysteemventielen regelen de waterstroom naar de sproeikoppen, openend/sluitend in reactie op elektrische signalen.