Schroefdraad standaarden

Schroefdraad standaarden

De schroefdraad van een klep

Figuur 1: De schroefdraad van een klep

Schroefdraad is gestandaardiseerd om compatibiliteit en onderhoudsgemak te garanderen. Voor bestaande en nieuwe toepassingen moet het schroefdraadtype worden vastgesteld om een goede verbinding te garanderen. Helaas zijn er over de hele wereld zeer uiteenlopende draadnormen en dit artikel heeft tot doel de belangrijkste typen te bespreken en aan te geven hoe ze verschillen.

Inhoudsopgave

Ontdek Tameson's selectie van draadsnijgereedschap

Hoe identificeer je een onbekend schroefdraadtype?

Er zijn enkele parameters waarmee rekening moet worden gehouden om een onbekende draad te identificeren:

  • Binnen- of buitendraad: Mannelijke of vrouwelijke schroefdraad
  • Taps toelopend: Parallel of taps toelopend
  • Schroefdraaddiameter
  • Draadspoed

Lees ons artikel over het identificeren van onbekende schroefdraadtypen voor een gedetailleerde analyse van elk van deze schroefdraadparameters. Neem vervolgens deze informatie en kijk naar de veel voorkomende schroefdraadtypes hieronder om het juiste schroefdraadtype te vinden.

Veelvoorkomende normen

BSP – British Standard Pipe Schroefdraad

De BSP, of Whitworth-draad, is een familie van draadnormen die internationaal worden gebruikt, behalve in de Verenigde Staten. Deze draadvorm is bedacht op basis van een 55° V-draad met afgeronde wortels en kammen, zoals te zien in Figuur 2. Voor een draad die voldoet aan BSP, is de is de grote diameter van de schroefdraad van de pijp iets kleiner dan de werkelijke nominale diameter van de draad. De kerndiameter is net iets kleiner dan de binnendiameter van de inwendige schroefdraad. Er zijn twee soorten BSP-draden: BSPP en BSPT

Een BSPP mannelijk parallel draadprofiel (links) en een BSPT conisch mannelijk draadprofiel (rechts).

Figuur 2: Een BSPP schroefdraad profiel (links) en een BSPT profiel (rechts)

NP – National (American) Pipe Schroefdraad

De Amerikaanse nationale schroefdraad voor buizen is gebaseerd op een V-draad van 60° met afgeplatte pieken en dalen (figuur 3) en wordt veel gebruikt in de Verenigde Staten en Canada. Er zijn twee soorten NP-draden: NPS en NPT.

NPT-draadprofiel. De bovenkant is een interne pijpdraad en de onderkant een externe.

Figuur 3: NPT-draadprofiel. De bovenkant is binnendraad en de onderkant is buitendraad.

Unified Thread Standard

In de Verenigde Staten en Canada beschrijft de Unified Thread Standard (UTS) een standaard schroefdraadvorm en -reeks, evenals de toleranties, toleranties en aanduidingen die op schroefdraad worden toegepast. Bouten, moeren en andere bevestigingsmiddelen met schroefdraad zijn volgens deze norm gestandaardiseerd.

Voorbeeld van fijn (links) en grof (rechts) UTS-spoed

Figuur 4: Voorbeeld van fijn (links) en grof (rechts) UTS-spoed

Andere draadnormen

JIS conische pijpdraad type (PT)

Het JIS-draadtype is identiek en uitwisselbaar met het BSPT-draadtype. Maar de mannelijke PT-draad heeft geen flank van 30 graden, dus die past niet bij de BSPP met conische zitting. Zorg er ook voor dat u bij PT-schroefdraad een draadafdichtingsmiddel gebruikt voor een lekvrije afdichting.

SAE schroefdraad type

SAE (Society of Automotive Engineers) heeft een set rechte schroefdraden met een 90-durometer Buna-N o-ring die helpt bij het afdichten. Terwijl bij veel soorten schroefdraad de vrouwelijke en de mannelijke schroefdraad tegen elkaar moeten worden gedrukt om de afdichting te vormen, voorkomt de o-ring in het SAE-draadtype dit en zorgt hij bovendien voor een lekvrije afdichting.

Schroefdraad compatibiliteit

Draadcompatibiliteit is belangrijk om inefficiënte verbindingen en potentieel gevaar te voorkomen. Hoewel sommige BSP- en NPT-schroefdraad redelijk goed kunnen aandraaien en aansluiten, kunnen onderlinge verschillen in spoed en schroefdraadhoek spiraallekkage veroorzaken. Bij de maten 1/16, 1/8, ¼ en 3/8 resulteert het verschil in spoed in een verkeerde uitlijning van de schroefdraad. Deze scheefstand kan ertoe leiden dat de schroefdraden gedeeltelijk vastlopen. Bij de maten 1/2 en 3/4 hebben NPT en BSP echter dezelfde spoed, waardoor ze goed in elkaar grijpen. Er zullen nog steeds problemen zijn met deze verbinding, omdat er verschillen zijn in draadvormen en draadhoeken. Indien een geschikt schroefdraadafdichtingsmiddel wordt gebruikt voor laagwaardige toepassingen, kunnen deze schroefdraden doeltreffend samen worden gebruikt. Lees ons artikel over draadcompatibiliteit voor meer informatie over dit onderwerp.

Ontdek Tameson's selectie van draadsnijgereedschap