Keuzegids voor Vacuümmagneetventielen

Magneetventielen voor Vacuümtoepassingen

Magneetventielen zijn elektromechanische kleppen die de luchtstroom in een vacuümsysteem kunnen regelen om het vacuüm te helpen creëren of afvoeren. Dit artikel gaat over wat u in overweging moet nemen bij het kiezen van een magneetventiel voor een vacuümtoepassing. Lees voor meer informatie over deze kleppen ons overzichtsartikel over magneetventielen.

Een 2/2-weg magneetventiel

Figuur 1: Een 2/2-weg magneetventiel

Bekijk onze online selectie van Magneetventielen!

Wat is een vacuüm?

Een vacuüm is een gebied met een lagere druk dan de omgevingsdruk. Over het algemeen is dit een druk onder de atmosferische druk op zeeniveau, die 1 bar (14,7 psi) bedraagt (figuur 2). Onderdruk hoeft echter niet noodzakelijkerwijs in relatie te staan tot de atmosferische druk. Zo maken vacuümgeneratoren gebruik van lagedrukzones om vacuüm te creëren voor zuigtoepassingen. Lees meer in onze gids voor atmosferische, absolute, manometrische en differentiële druk.

Vacuümdruk is een drukgebied dat lager is dan de omgevingsdruk.

Figuur 2: Vacuümdruk is een drukgebied dat lager is dan de omgevingsdruk.

Kan een magneetventiel worden gebruikt in een vacuümtoepassing?

Ja, magneetventielen kunnen worden gebruikt om de luchtstroom in een systeem te regelen om de hoeveelheid lucht die een vacuümkamer binnenkomt of verlaat te regelen.

 • Het betreden van een vacuümkamer: Een magneetklep kan op de ingang van de vacuümkamer worden geplaatst om te voorkomen dat er lucht in de kamer komt, zodat de vacuümpomp de lucht uit de kamer kan verwijderen en zo een vacuüm kan creëren. Vervolgens gaan de magneetventielen open om de luchtstroom terug te voeren naar de kamer en het vacuüm af te voeren.
 • Het verlaten van een vacuümkamer: Als alternatief kunnen magneetventielen worden aangesloten op het vacuümsysteem tussen de vacuümkamer en het zuiguiteinde van de toepassing. Bijvoorbeeld, magneetventielen besturen een zuiggrijper door één poort aan te sluiten op de grijper, één op de vacuümleiding en één op de atmosferische druk.

Selectie van vacuümmagneetventielen

Bij het kiezen van de juiste klep voor een vacuümtoepassing moet rekening worden gehouden met verschillende factoren, zoals:

 • Circuitfunctie (2/2-weg, 3/2-weg):
  • 2/2-weg magneetventielen hebben twee poorten (inlaat en uitlaat) en twee posities (open en gesloten). Deze kleppen kunnen normaal open of normaal gesloten zijn. Wordt gewoonlijk gebruikt om de luchtstroom naar een vacuümkamer te regelen.
  • 3/2-weg magneetventielen hebben drie poorten. De derde poort staat in verbinding met de atmosfeer, waardoor het magneetventiel het vacuümniveau in de toepassing nauwkeuriger kan regelen (zie het voorbeeld van de zuiggrijper hierboven).
 • Ontwerpprincipe (direct, semi-direct gestuurd): Directe en semi-direct gestuurde magneetventielen zijn ideaal voor vacuümtoepassingen. Ze vereisen geen grote drukverschillen tussen de inlaat- en uitlaatpoorten om goed te kunnen werken. Sommige vacuümtoepassingen hebben echter een drukverschil dat hoog genoeg is om indirect gestuurde magneetventielen te laten functioneren, maar toch is dit ontwerp niet ideaal.
 • Debiet (Kv-waarde): Verschillende toepassingen vereisen verschillende stroomsnelheden. Voor pick-and-place-machines in de elektronica-industrie zijn bijvoorbeeld geen grote stroomsnelheden nodig.
 • O-ring materiaal: Veel gebruikte materialen voor o-ringen in vacuümtoepassingen zijn nitril, FFKM, FKM, EDPM, siliconenrubbers en fluorkoolstof.
 • Reactietijd Direct gestuurde magneetventielen hebben een snellere reactietijd dan semi-direct gestuurde magneetventielen.
 • Lekkage: Vacuümtoepassingen die een ultrahoog vacuüm vereisen, stellen zeer strenge eisen aan de lekkage. Er zijn magneetventielen voor hoog vacuüm, en door ervoor te zorgen dat het magneetventiel schoon is, kunt u lekkage voorkomen.

Bekijk onze online selectie van Magneetventielen!