IP-classificatietabel En Definities

IP-classificatietabel & definities

IP-waarde

Figuur 1: IP-classificatie

IP-classificatie (ook bekend als 'Ingress Protection'-classificatie of 'International Protection'-classificatie) definieert de afdichtingseffectiviteit van elektrische behuizingen tegen vreemde deeltjes zoals toevallig contact, stof, vocht, vloeistoffen, enz. IP-classificaties worden gedefinieerd in de internationale norm EN 60529 (Brits BS EN 60529:1992, Europees IEC 60509): 1989). IP-classificaties geven informatie over de mate waarin een apparaat bestand is tegen binnendringend stof of vloeistof.

Inhoudsopgave

Eerste cijfer

Het eerste cijfer in de IP-classificatie geeft de mate van bescherming aan die de behuizing biedt tegen vaste vreemde voorwerpen zoals stof, toevallig contact met handen, vingers, gereedschap, draden, enz. De bijbehorende beschrijving van de cijfers wordt hieronder uitgelegd:

Eerste cijfer: Beschrijving van solide bescherming:
0 (X) Geen bescherming
1 Bescherming tegen vaste deeltjes met een diameter van meer dan 50 mm
2 Bescherming tegen vaste deeltjes met een diameter van 12,5 mm of meer
3 Bescherming tegen vaste deeltjes met een diameter van 2,5 mm of meer
4 Bescherming tegen vaste deeltjes met een diameter van 1 mm of meer
5 Bescherming tegen stofdeeltjes
6 Stofdicht; Volledige bescherming

Tweede cijfer

Het tweede cijfer in de IP-classificatie definieert de mate van bescherming tegen het binnendringen van vloeistoffen. Hieronder volgt een korte beschrijving van de overeenkomstige cijfers.

Tweede cijfer: Beschrijving vloeistof- of vochtbescherming:
0 Geen bescherming
1 Bescherming tegen verticaal druppelend water
2 Bescherming tegen druppelend water wanneer de behuizing wordt gekanteld tot een hoek van 15°
3 Bescherming tegen opspattend water tot een hoek van 60° vanaf verticaal
4 Bescherming tegen spatwater uit alle richtingen
5 Bescherming tegen gerichte waterstralen met lage druk (6,3 mm) vanuit elke hoek
6 Bescherming tegen gerichte waterstralen met hoge druk (12,5 mm) vanuit elke hoek
7 Bescherming tegen volledige onderdompeling tot een diepte van 1 m gedurende 30 minuten
8 Bescherming tegen onderdompeling tot grotere diepte en hogere druk
9 (K) Bescherming tegen gerichte waterstralen met hoge temperatuur en druk, afspoelen of stoomreinigingsprocedures

IPX-classificatie

Een 'X' in de IP-waarderingen betekent gewoon dat de waarde voor het getal ontbreekt. De 'X' kan gewoon worden vervangen door een nul, aangezien er geen beschermingsgraad tegen binnendringen is opgegeven. IPX4 kan bijvoorbeeld betekenen dat de behuizing geen bescherming biedt tegen het binnendringen van vaste deeltjes, maar wel tegen spatwater uit alle richtingen.

IPK beoordeling

K' in sommige IP-classificaties betekent dat de behuizing bescherming moet bieden tegen het binnendringen van gerichte waterstralen met een hoge temperatuur en druk. IP69K-classificaties worden bijvoorbeeld meestal gebruikt in afwasomgevingen zoals autowasstraten, voedsel- en drankentoepassingen en andere stoomreinigingsprocedures.

IP-classificatietabel

Hieronder vindt u een sneltabel waarmee u kunt bepalen welke IP-klasse behuizing u nodig hebt.

Geen vloeistofbescherming Bescherming tegen verticaal druppelend water Bescherming tegen druppelend water wanneer de behuizing tot 15° wordt gekanteld Bescherming tegen opspattend water tot 60° van verticaal Bescherming tegen spatwater uit alle richtingen Bescherming tegen gerichte waterstralen met lage druk (6,3 mm) vanuit elke hoek Bescherming tegen gerichte waterstralen met hoge druk (12,5 mm) vanuit elke hoek Bescherming tegen volledige onderdompeling tot een diepte van 1 m Bescherming tegen volledige onderdompeling tot grotere dieptes en hogere druk Bescherming tegen gerichte waterstralen van hoge temperatuur en druk
Geen bescherming tegen vaste voorwerpen IP00 IP01 IP02 IP03 IP04 IP05 IP06 IP07 IP08 IP09
Bescherming tegen vaste deeltjes met een diameter van meer dan 50 mm IP10 IP11 IP12 IP13 IP14 IP15 IP16 IP17 IP18 IP19
Bescherming tegen vaste deeltjes met een diameter groter dan 12,5 mm IP20 IP21 IP22 IP23 IP24 IP25 IP26 IP27 IP28 IP29
Bescherming tegen vaste deeltjes met een diameter van meer dan 2,5 mm IP30 IP31 IP32 IP33 IP34 IP35 IP36 IP37 IP38 IP39
Bescherming tegen vaste deeltjes met een diameter van meer dan 1 mm IP40 IP41 IP42 IP43 IP44 IP45 IP46 IP47 IP48 IP49
Bescherming tegen stofdeeltjes IP50 IP51 IP52 IP53 IP54 IP55 IP56 IP57 IP58 IP59
Volledige stofbescherming IP60 IP61 IP62 IP63 IP64 IP65 IP66 IP67 IP68 IP69

Extra behuizing

Soms worden de kleppen of onderdelen die u gebruikt blootgesteld aan zware of veeleisende industriële processen of verschillende omgevingen. In dat geval is de bestaande behuizing met IP-classificatie mogelijk niet voldoende om de gewenste bescherming te bieden. Een extra behuizing rond de klep of component is een goede manier om het beschermingsniveau tegen het binnendringen van deeltjes te verhogen. Deze extra behuizingen moeten de juiste IP-classificatie hebben voor extra bescherming en betere prestaties.

Andere opmerkingen

Welke IP-classificatie is waterdicht?

Meestal worden behuizingen met beschermingsgraad IP65, 66 en 67 beschouwd als IP-goedgekeurd. Maar de term 'waterdicht' is alleen van toepassing onder bepaalde overwegingen voor elk van deze IP-classificaties.

  • De IP65-classificatie betekent dat de behuizing alleen bescherming biedt tegen waterstralen onder lage druk (6,3 mm). Om IP65-behuizingen te testen, moet deze worden geprojecteerd op 12,5 liter watervolume per minuut gedurende minstens 15 minuten met een druk van 30 kPa op een afstand van 3 m. Afbeelding 2 is een voorbeeld van een IP65-behuizing.
  • Behuizing met IP66-classificatie biedt bescherming tegen waterstralen onder hoge druk (12,5 mm). De testprocedures omvatten het blootstellen van de behuizing aan 100 liter water per minuut met een druk van 100 kPa op een afstand van 3 m gedurende minstens 3 minuten.
  • De IP67-classificatie betekent dat de behuizing bescherming biedt tegen onderdompeling tot 1 m. De testmethode voor dergelijke behuizingen omvat onderdompeling op een diepte van ten minste 1 m gedurende 30 minuten of meer. De dompeldiepte wordt gemeten vanaf de onderkant van het object en moet minstens 15 cm van de bovenkant van het object zijn.
IP65 - DIN - A connector voor magneetventielen

Figuur 2: IP65 - DIN - A connector voor magneetventielen

Is IP68 onderdompelbaar?

IP68 kan worden beschouwd als volledige bescherming tegen het binnendringen van stof en onderdompeling tot grotere dieptes en hogere druk. De termen 'grotere diepte' en 'hogere druk' kunnen echter vaag zijn. Daarom moeten de fabrikant en de gebruiker het eens worden over de specificatie voor IP68, afhankelijk van hun vereisten en toepassing. De IP68-classificatie biedt echter bescherming tegen een onderdompelingsdiepte van minstens één meter.

Wat is IP69K?

IP69K biedt volledige bescherming tegen het binnendringen van stof en gerichte waterstralen van hoge temperatuur en druk. Het wordt meestal gebruikt in omgevingen waar zware wasbeurten nodig zijn, zoals de voedsel- en drankverwerkende industrie, waar een hoge temperatuur en druk belangrijk zijn bij reinigingsprocedures om de hygiëne te handhaven. IP69K is de hoogste IP-beschermingsgraad.