Vacuümmeters - hoe ze werken

vacuum manometer

Voorbeeld van een vacuüm manometer van Wika met een wijzerplaat met zowel bar als psi

Een vacuümmeter meet de druk onder de atmosferische druk. Normaal gesproken wordt de atmosferische druk als referentie genomen en wordt de vacuümdruk in negatieve waarden weergegeven, dus -1 barg (-15 psig) betekent volledig vacuüm.

Vacuum Manometer Online Selectie

Wat is vacuümdruk?

De atmosferische druk is de standaard druk op zeeniveau en is gedefinieerd op 101.325 kPa. Het is gebruikelijker om de druk uit te drukken in bar of psi. Vacuümdruk (Pvac) wordt uitgedrukt in een negatieve waarde ten opzichte van de atmosferische druk.

Het is niet hetzelfde als absolute druk (Pabs), die wordt gemeten ten opzichte van het absolute nulpunt. Onderstaande tekening laat duidelijk de relatie zien tussen de verschillende druk definities.

De relatie tussen overdruk, vacuumdruk en absolute druk

De relatie tussen overdruk, vacuümdruk en absolute druk.

De verschillende definities uitgelegd:

  • Absolute druk Pabs: relatief ten opzichte van het absolute nulpunt
  • Atmosferische druk Patm: de druk op zeeniveau (1.01325 kPa)
  • Overdruk Pgauge: relatief aan de atmosferische druk
  • Vacuümdruk Pvac: gemeten ten opzichte van atmosferische druk.

Hoe werkt een vacuüm manometer?

De meeste manometers maken gebruik van een gekromde buis. Deze buis wordt een Bourdon-buis genoemd. De buis buigt iets door onder een drukverschil tussen het medium en de atmosfeer. De doorbuiging wordt via een mechanisme omgezet in een naaldpositie op de wijzerplaat.

Dit ontwerpprincipe is in feite hetzelfde voor normale manometers en vacuümmeters. Als u meer wilt weten over de ontwerpprincipes, kunt u ons volledige artikel over manometers lezen.

De meeste meters zijn verkrijgbaar met onderaansluiting of achteraansluiting (paneelmontage). Meters zijn verkrijgbaar met kunststof behuizing of roestvrij staal. Kunststof is goedkoper en corrosiebestendig, maar gevoeliger voor stoten.

Wat zijn typische toepassingen voor vacuümmeters?

Vrijwel alle industrieën maken gebruik van vacuüm, van de automobielsector, de voedings- en drankenindustrie, de farmaceutische, de chemische, de nautische sector, enz. Vacuümmeters zijn belangrijke apparaten om optimale prestaties en veiligheid van het systeem te garanderen. Ze kunnen worden gebruikt voor pick-and-place-toepassingen, om de werkplek schoon te houden van vervuilende stoffen, transport van materialen enzovoorts.

Nauwkeurigheid van vacuümmeters

De nauwkeurigheid is het verschil tussen de werkelijke waarde en de waarde die op de wijzerplaat wordt weergegeven. Dit wordt meestal uitgedrukt als een percentage van het meetbereik.

De EN 837-norm beschrijft nauwkeurigheidseisen voor manometers uitgedrukt in nauwkeurigheidsklassen. Een nauwkeurigheidsklasse van 2,5 betekent dat de meter tot 2,5% van het meetbereik kan afwijken van de werkelijke waarde. Voor een vacuümmeter is het bereik 1 bar, dit betekent 1 bar * 2,5% = 0,025 bar afwijking. De afwijking kan zowel positief als negatief zijn.

Houd er rekening mee dat temperatuurschommelingen of zware trillingen de prestaties van de meter kunnen beïnvloeden. Ook de waarnemer heeft invloed op de nauwkeurigheid: het aflezen van de wijzerplaat kan tot kleine afwijkingen leiden.

Manometers voor absolute druk

Het is belangrijk op te merken dat vacuümmanometers en absolute manometers niet hetzelfde zijn. Normale vacuümmanometers meten ten opzichte van de atmosferische druk, terwijl absolute manometers meten ten opzichte van het absolute nulpunt. Om dit te doen, bevatten deze meters een referentiekamer met een bijna volledig vacuüm. Dit zijn high-end producten die bijvoorbeeld worden gebruikt om vacuümpompen of vacuümverpakkingsmachines te monitoren.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt vacuümdruk gemeten?

Het meest gebruikte apparaat om vacuümdruk te meten, is een manometer in bourdon-stijl.

Wat is het verschil tussen meterdruk en vacuümdruk?

Overdruk en vacuümdruk worden beide gemeten ten opzichte van de atmosferische druk. Het verschil is dat de overdruk hoger is dan de atmosferische druk, terwijl de vacuümdruk lager is dan de atmosferische druk.

Is vacuüm een positieve of negatieve druk?

Vacuümdruk wordt meestal uitgedrukt met een negatief getal. Het wordt gemeten met betrekking tot de atmosferische druk.

Vacuum Manometer Online Selectie


Maandelijkse nieuwsbrief

  • Wie: Voor iedereen met interesse in fluid control technologie!
  • Waarom: Heldere en interessante technische informatie over ons vakgebied in een compact maandelijks overzicht.
  • Wat: Nieuwe producten, technische achtergrondartikelen, video’s, aanbiedingen, branche info, en nog veel meer waarvoor u zich moet aanmelden om het te zien!