Casus Brouwerij De Vlijt: Magneetventielen voor een Bierbrouwerij

Magneetventielen: essentieel voor het brouwen van bier

Bierbrouwerij de Vlijt Logo

Aan de Vlijtseweg in Apeldoorn staat Brouwerij De Vlijt. Hier worden de speciaalbieren van Veluwse Schavuyt gebrouwen. Magneetventielen van JP Fluid Control zorgen ervoor dat het brouwproces uiterst nauwkeurig verloopt en het bier precies goed smaakt. Bierbrouwer Patrick Leenders vertelt er meer over.

Bierbrouwerij de Vlijt beers

Koelwater voor een consistente biersmaak

"Als brouwer is het mijn taak om de juiste ingrediënten op de juiste manier te verwerken, zodat er bier uitkomt. Van de inkoop van de grondstoffen tot het verpakken van het bier in flessen en de logistieke afdeling, dat is allemaal mijn verantwoordelijkheid. Dus alles rond de ketels en leidingen. De kleppen die we bij Tameson kopen, zorgen ervoor dat ons bier op een gecontroleerde manier kan worden gefermenteerd. Een magneetventiel schakelt de koeling in of uit. Dit systeem wordt aangestuurd door een meet- en regelcircuit waarmee we de temperatuur van het brouwsel meten. Zodra het bier begint te gisten, stijgt de temperatuur. Op een bepaalde ingestelde tijd grijpen de kleppen van Tameson in en kan er koelwater langs stromen, zodat het bier niet te veel opwarmt. Dat is heel belangrijk, want zo zorgen we ervoor dat de smaak van het eindproduct consistent is. We zijn erg tevreden over de magneetventielen, omdat ze jarenlang meegaan en hun werk perfect doen. Zelfs bij de extreme temperaturen in de zomer van 2019 hebben ze zichzelf bewezen. De kleppen worden gebruikt op dertien tanks. Af en toe bestel ik een voorraad, als er een kapot gaat, zodat ik wat reserve heb. Ondertussen zijn de "oude" magneetventielen allemaal vervangen door JP Fluid regelventielen en deze werken nog steeds perfect!"

Oud ketelhuis weer in gebruik

Brouwerij De Vlijt begon in 2010 na een idee van een groep vrienden. Omdat ze samen bier wilden brouwen, begonnen ze een stadsbrouwerij in het centrum van Apeldoorn. Ze dronken de eerste batch van 200 liter Veluwse Schavuyt niet allemaal zelf, maar verkochten het ook lokaal bij een slijterij. In die tijd was er nog weinig concurrentie van speciaalbieren uit de regio, dus de verkoop ging erg goed. Daarom brouwden ze er snel een tweede soort bier naar. In 2013 was de brouwzaal te klein en verhuisde Brouwerij De Vlijt naar een grotere locatie: de oude Zwitsal locatie in Apeldoorn. In het oude ketelhuis van de fabriek wordt ongeveer 130.000 liter speciaalbier per jaar gebrouwen. Het assortiment bestaat uit zes hoofdtypen en een aantal speciale edities en huismerken.

Bierbrouwerij de Vlijt tanks

Uitgebreid assortiment

Patrick Leenders koopt de onderdelen voor de brouwerij graag bij Tameson: "Allereerst natuurlijk omdat we erg tevreden zijn over de kwaliteit van de magneetventielen. Maar ook omdat Tameson veel meer producten in hun assortiment heeft die we regelmatig nodig hebben. Slangen, klemmen, filters, we hebben hier allerlei technische installaties. Het is veel handiger voor ons om dit allemaal bij één partij te bestellen. Toen ik Tameson tegenkwam, was ik dan ook aangenaam verrast door hun assortiment. Bovendien is de service goed. Als je een vraag hebt, krijg je netjes antwoord en wordt je bestelling snel geleverd. Daarom hebben we nooit iets te klagen gehad bij Tameson."

Ben je benieuwd naar de oplossing voor jouw situatie?

Onze experts helpen je graag. Neem contact op met Tameson via support@tameson.com of +31 (0) 40 7505795.