Magneetventielen voor Brouwerij De Vlijt

Magneetventielen: essentieel om bier te brouwen

Bierbrouwerij de Vlijt Logo

Aan de Vlijtseweg in Apeldoorn staat Brouwerij De Vlijt. Hier worden de speciaalbieren van Veluwse Schavuyt gebrouwen. Magneetventielen van JP Fluid Control zorgen ervoor dat het brouwproces uiterst nauwkeurig verloopt en het bier precies goed smaakt. Bierbrouwer Patrick Leenders vertelt er meer over.

Bierbrouwerij de Vlijt beers

Koelwater voor een consistente biersmaak

“Als brouwer is het mijn taak om de juiste ingrediënten op de juiste manier te verwerken zodat er bier uitkomt. Van de inkoop van de grondstoffen totdat het bier in fles verpakt naar de logistieke afdeling gaat, dat is allemaal mijn verantwoordelijkheid. Dus ook alles rondom de ketels en leidingen. De kleppen die we bij Tameson inkopen, zorgen ervoor dat ons bier gecontroleerd vergist kan worden. Een magneetventiel zorgt ervoor dat de koeling aan of uit gaat. Dit systeem wordt aangestuurd door een meet- en regelcircuit waarmee we de temperatuur meten van het brouwsel. Zodra het bier gaat vergisten, stijgt de temperatuur. Op een bepaald ingesteld moment grijpen de kleppen van Tameson in en kan koelwater erlangs stromen, zodat het bier niet te veel opwarmt. Dat is zeer belangrijk, want zo zorgen we ervoor dat de smaak van het eindproduct consistent is. We zijn zeer tevreden over de magneetventielen, want ze gaan jarenlang mee en ze doen hun werk perfect. Zelfs bij de extreme temperaturen in de zomer van 2019 hebben ze zichzelf bewezen. De kleppen worden gebruikt op dertien tanks. Af en toe bestel ik een voorraadje, mocht er eentje stuk gaan, zodat ik er wat reserve hebt. Ondertussen zijn de ‘oude’ magneetventielen allemaal vervangen door JP Fluid control ventielen en is deze werken tot op heden nog allemaal perfect!”

Oude ketelhuis opnieuw in gebruik

In 2010 startte Brouwerij De Vlijt na een idee van een vriendengroep. Omdat ze gezellig samen een biertje wilden brouwen, begonnen ze een stadsbrouwerijtje in het centrum van Apeldoorn. De eerste batch van 200 liter Veluwse Schavuyt dronken zij niet allemaal zelf op, maar zij brachten het ook lokaal aan de man bij een slijter. Er was destijds nog weinig concurrentie van speciaalbieren uit de regio, dus de verkoop verliep zeer goed. Daarom brouwden zij al snel een tweede biersoort erachteraan. In 2013 was het brouwlokaal te klein en verhuisde Brouwerij De Vlijt naar een grotere locatie: het oude Zwitsal-terrein in Apeldoorn. In het oude ketelhuis van de fabriek wordt nu zo’n 130.000 liter speciaalbier per jaar gebrouwen. Het assortiment bestaat uit zes hoofdsoorten en nog een aantal special editions en private labels.

Bierbrouwerij de Vlijt tanks

Uitgebreid assortiment

De onderdelen voor de brouwerij koopt Patrick Leenders graag bij Tameson: “Natuurlijk in de eerste plaats omdat we zeer tevreden zijn over de kwaliteit van de magneetventielen. Maar ook omdat Tameson nog veel meer producten in hun assortiment heeft die wij regelmatig nodig hebben. Slangen, klemmen, filters,we hebben hier allerlei technische installaties. Het is voor ons veel handiger om dat allemaal bij één partij te bestellen. Toen ik op Tameson stuitte, was ik dan ook blij verrast door hun assortiment. Bovendien is de service goed. Als je een vraag hebt, krijg je netjes antwoord en je bestelling wordt snel geleverd. Daarom hebben wij nooit iets te klagen gehad bij Tameson.”

Bent u benieuwd naar de oplossing voor uw situatie?

Onze experts helpen u graag verder. Neem contact op met Tameson via support@tameson.nl of +31 (0) 40 7505795