Inwendig Lekkende Kogelkraan - Mogelijke Oorzaken en Oplossingen

Inwendig Lekkende Kogelkraan - Mogelijke Oorzaken en Oplossingen

Een lekkende kogelkraan kan veel verschillende problemen veroorzaken.

Figuur 1: Een lekkende kogelkraan kan veel verschillende problemen veroorzaken.

Een kogelkraan is een cruciaal onderdeel van een pijpsysteem. Hoewel PVC-kogelkranen het meest populaire type zijn, zijn ze ook verkrijgbaar in roestvrij staal, messing en andere materialen. Als u een lek in uw leidingwerk ontdekt, kan een kogelkraan de waterstroom snel intern stoppen door aan een hendel aan de buitenkant van de kraan te draaien.

Lekkende kogelkranen kunnen echter problemen veroorzaken, waardoor de klep moeilijk te bedienen is. Afhankelijk van het type lek kunt u het probleem met een doe-het-zelf reparatie verhelpen of een nieuwe klep aanschaffen. De kogelkraan kan inwendig lekken als gevolg van algemene slijtage, vuil en andere obstructies. Een standaardoplossing voor een lekkende kogelkraan is het vervangen van de pakkingring. Dit artikel gaat in op de mogelijke oorzaken en oplossingen voor lekkende kogelkranen.

Wat is een kogelkraan?

Een kogelkraan is een kwartslagklep die bestaat uit een kogel die in een doorgang zit die de vloeistofstroom door de klep toestaat of beperkt. De positie van het gat bepaalt of de klep open of gesloten is. Wanneer de klep open is, is de stand van het gat evenwijdig aan de richting van de doorgang, zodat vloeistof kan doorstromen. Wanneer de klep gesloten is, staat het gat loodrecht op de doorgang, zodat de vloeistof niet kan stromen. Met de handgreep kan de klep van buitenaf worden gedraaid, waardoor bediening mogelijk wordt.

Voor meer informatie over kogelkranen kunt u onze gids over kogelkleptypes lezen.

Soorten kogelkranen

Er zijn verschillende soorten kogelkranen. Een van de meest gebruikte kogelkranen in de loodgieterij is de PVC-kraan. Ze zijn eenvoudig in het gebruik en populair in residentiële toepassingen. De twee meest voorkomende soorten kogelkranen zijn kogelkranen met wartel verbinding en compacte kogelkranen.

Kogelkranen met wartel worden vooral in industriële toepassingen gebruikt. Ze zijn ook verkrijgbaar met mof- of schroefdraadverbindingen, waardoor ze gemakkelijk te repareren zijn. Compacte kogelkranen uit één stuk worden gemaakt met lijm- of draadeinden.

Om er zeker van te zijn dat zij bestand zijn tegen een vloeistofdruk van 150 PSI, worden kogelkranen door de fabrikanten getest. Zij zijn ook bestand tegen relatief hoge temperaturen.

Oorzaken van inwendige lekkage van een kogelkraan

Kogelkranen kunnen om verschillende redenen lekken. Lekkage kan zich voordoen als de klep niet goed gesloten is door vuil of als de afdichting of de klep beschadigd is.

De belangrijkste oorzaken van kogelkraan lekkage:

 • De kogelkraan kan inwendig gaan lekken als hij beschadigd is of verkeerd is vervoerd.
 • Het afdichtingsoppervlak van de kogelkraan kan corroderen en lekken als het niet wordt gedroogd voordat het de fabriek verlaat.
 • Regenwater en ander vuil kunnen de klep binnendringen indien geen afdoende beveiliging is aangebracht. Dit kan leiden tot lekkage.
 • De kogel kan beschadigd worden als de klep na de installatie en het lassen niet in de volledig geopende stand staat.
 • De klep kan lekken als de begrenzing tijdens de installatie niet juist is ingesteld of als de aandrijving van de spindel onjuist is uitgelijnd.

Oorzaken van kogelkraan lekkage tijdens de installatie:

 • De kogelkraan kan inwendig lekken als hij niet goed wordt onderhouden.
 • Regelmatig gebruik van de klep kan inwendige lekkage veroorzaken als er resten op het afdichtingsoppervlak achterblijven.
 • De kogel en de klepzitting raken geblokkeerd als u de klep gedurende langere tijd niet gebruikt. Dit veroorzaakt inwendige lekkage en beschadigt het afdichtingsoppervlak van de klep wanneer deze wordt geopend en gesloten.
 • Interne lekkage kan optreden wanneer de kogelkraan twee tot drie graden kantelt.

Hoe repareer ik een PVC-kogelkraan

pvc-kogelkraan

Figuur 2: Een PVC kogelkraan

Een PVC kogelkraan bestaat uit een kogel die de stroom van drinkwater, vloeistoffen, of gas door de kogelkraan regelt. De kogelkraan kan in noodgevallen worden afgesloten en is een integrerend deel van het pijpsysteem. De kogelkraan is handig, maar kan na verloop van tijd ook beschadigd of versleten raken.

Om een PVC kogelkraan te repareren, hebt u alleen basiskennis van loodgieterij nodig. Volg deze stappen. Het gereedschap dat je nodig hebt:

 • Schroef
 • Schroevendraaier
 • Inbussleutel
 • Vervangingsonderdelen
 • Vaseline of smeerolie
 • Spons of droge doek

Stap 1: Sluit de watertoevoer af

Sluit de watertoevoer af om te voorkomen dat water de reparatie van de kogelkraan onderbreekt. Nadat u de klep volledig hebt afgesloten, laat u het overblijvende water in een emmer weglopen en droogt u de klep.

Het handvat dat de PVC-kogelkraan bijeenhoudt, moet worden verwijderd. U kunt de schroeven die de klep bijeenhouden, verwijderen met een inbussleutel of een schroevendraaier. Verwijder vervolgens de kogelkraan.

Stap 2: Demontage van de kogelkraan

U kunt elk onderdeel inspecteren en de oorzaak van het probleem vaststellen door de hele klep te demonteren. De meeste ijzerwaren- en bouwmarkten verkopen vervangstukken voor PVC-kogelkranen. Om de klep gemakkelijk weer in elkaar te kunnen zetten, moet u ervoor zorgen dat alle onderdelen en schroeven bij elkaar blijven.

Stap 3: Versleten onderdelen van de kogelkraan vervangen

Nadat u het beschadigde of versleten onderdeel van de kogelkraan hebt gevonden, vervangt u het. Om de beschadigde onderdelen gemakkelijker te kunnen vervangen, smeert u de klep in met vaseline of smeerolie. Zet de onderdelen vervolgens in omgekeerde volgorde in elkaar. Zet de elementen vast met de schroef voordat u de hoofdleiding van uw leidingnet inschakelt. Controleer vervolgens of de PVC-kogelkraan niet is gaan lekken.

Een kogelkraan vervangen

Soms kunt u een onderdeel van een kogelkraan repareren, soms moet de hele kogelkraan worden vervangen. In de volgende stappen wordt het proces in detail uitgelegd:

Stap 1: Aankoop van een nieuwe kogelkraan

Koop een nieuwe kogelkraan voordat je aan het project begint.

Stap 2: Sluit de watertoevoer af

Sluit de watertoevoer naar uw leidingen af en draai de kraan open.

Stap 3: Toegang tot de leidingen

Het is mogelijk om de leidingen onder de gootsteen te bereiken. U moet echter wel de muur verwijderen om bij de badkraan en de douchepijpen te komen.

Stap 4: Koppel de oude kogelkraan los

Als u er eenmaal bij kunt, zaagt u de buizen door met een ijzerzaag. Zo kunt u de oude kogelkraan verwijderen. Gebruik dan de twee sneden die u maakte om de kogelkraan te verwijderen.

Stap 5: Sluit de pijp aan

Gebruik het nieuwe stuk pijp om aan te sluiten op de pijp die u hebt afgeknipt. Zorg ervoor dat de pijp breed genoeg is voor de kogelkraan. Een koppelstuk kan worden gebruikt om een uiteinde van het gesplitste deel vast te houden.

Stap 6: Installeer de nieuwe kogelkraan

Volg de instructies op de verpakking om de nieuwe kogelkraan te installeren. Koperen leidingen hebben soldeer voegen nodig en PVC heeft cement nodig. Zodra u de klep hebt vastgezet, sluit u de leiding met behulp van het koppelstuk.

Stap 7: Controleer de nieuwe kogelkraan

Zet het water uit om de kogelkraan te testen. Dan, zet de kranen open. Controleer op lekken voordat u het gat in de leiding dichtmaakt.

FAQs

Wat zijn de verschillen tussen een bolklep en een kogelkraan?

De manier waarop de kleppen sluiten, maakt een bolklep anders dan een kogelkraan. Een bolklep sluit met een klep of stang die in direct contact staat met de stroming. Een kogelkraan maakt gebruik van een kogel die de stroom afsluit. Bolkleppen kunnen worden gebruikt om de vloeistofstroom te regelen. Kogelkranen kunnen de vloeistofstroom regelen zonder drukverliezen te veroorzaken.

Wat is de levensduur van een kogelkraan?

De levensverwachting van een kogelkraan ligt tussen de acht en tien jaar. Kogelkranen kunnen slijten door constante rotatie.