Case Study: Kogelkranen voor Tankcleaning Venlo

Elektrische kogelkraan helpt tanks schoon te maken

Tankcleaning Venlo Logo

Vrachtwagentanks waarin voedingsmiddelen of chemische stoffen vervoerd zijn, moeten goed schoongemaakt worden voor ze weer gebruikt kunnen worden. Piet Moors ontwerpt de installaties hiervoor, legt ze aan, past besturingskasten aan en verhelpt storingen. Als service engineer bij Tankcleaning Venlo weet hij goed uit te leggen waarom de elektrische kogelkranen van JP Fluid Control geschikt zijn voor deze installaties.

Bekijk onze online selectie handmatige en automatische kogelkranen!

Transparant proces dankzij open- en dichtmelding

Truckcleaning Venlo gebruikt elektrische kogelkranen van JP fluid om truck tanks te cleanen.

“De kogelkranen met actuator van JP Fluid Control, die we bij Tameson bestellen, gebruiken we voor onze watersystemen. Die maken we allemaal zelf en we hebben ze onlangs aangepast. De kleppen die we hiervoor gebruikten, konden alleen open en dicht, dat was het. Als er dan rommel tussen de rubberen ringen bleef hangen, gingen ze soms niet goed dicht, maar dan konden we van de buitenkant niet zien waar het mis ging. Bij onze zoektocht naar een alternatief kwam we uit bij Tameson. De elektrische kogelkranen van JP Fluid Controle hebben een open- en dichtmelding. Daardoor kunnen we nu in een PLC precies zien of een klep open of dicht is. Zelfs op afstand. Het proces is nu veel transparanter geworden. Bovendien is de snelle levertijd van Tameson belangrijk voor ons.”

Voor warm en koud water

JP Fluid electrical ball valves implemented into the system.

Sinds halverwege 2019 werkt Tankcleaning Venlo met de elektrische kogelkranen van het merk JP Fluid Control, zegt Piet Moors: “Dat bevalt heel goed. We hebben bijvoorbeeld processen waarbij de ene klep pas open mag als de andere dicht is. Dat werkt heel goed met deze kogelkranen. We gebruiken ze voor warm en koud water met een maximale druk van zo’n 10 bar. Vooral als het gaat om het reinigen van olieproducten of latex komen we vaak hardnekkige resten tegen. Soms moeten we de tanks eerst opstomen zodat het product loslaat van de binnenwand.”

Voldoen aan de hedendaagse eisen

Tankcleaning Venlo is dus gespecialiseerd in het reinigen van vrachtwagentanks. Dat is belangrijk werk, want in verband met de voedselveiligheid is het verplicht om een nieuwe vracht in een compleet schone tank te vervoeren. Piet Moors: “Stel dat er appelsap in de tank heeft gezeten. Dan mag zo’n chauffeur niet zomaar een ander product laden. Vanuit hygiënisch oogpunt moet de tank helemaal zuiver zijn en dat is ook wettelijk vastgelegd.” Tankcleaning Venlo werkt al jaren volgens de HACCP-principes en EFTCO Food Assessment. Zij kunnen daarmee aan de hedendaagse eisen voldoen die gesteld worden aan een nog beter voedselveiligheidssysteem. Daarnaast is het bedrijf voor SGF gecertificeerd en kan het ook speciale food-reinigingen uitvoeren, zoals de koosjer-procedure. lees meer over industriële reinigingsapparatuur.

Steeds complexere installaties

Bijna alle installaties die gebruikt worden bij Tankcleaning Venlo zijn in eigen huis bedacht en gefabriceerd. “De meeste systemen die wij gebruiken, bestaan niet kant-en-klaar,” aldus Piet Moors. “Het zijn enorm bedrijfsafhankelijke installaties. We bestaan sinds 2000 en het begon ooit met een klein, simpel reinigingsbaantje. Langzaamaan is dat uitgegroeid tot de complexe processen die we nu hebben. Dat heeft uiteraard ook te maken met de veranderende milieuregels en ons doel om energie te besparen. Zo verwarmen we bijvoorbeeld het warme water voor door het door de condensor van onze stoomketel te leiden. Daarnaast reinigen we ons eigen afvalwater in een biologische verwerking.

Bekijk onze online selectie handmatige en automatische kogelkranen!

Bent u benieuwd naar de oplossing voor uw situatie?

Onze experts helpen u graag verder. Neem contact op met Tameson via support@tameson.nl of +31 (0)40 7505795.