Hoe Werkt een Vlotterschakelaar

Vlotterschakelaar

Figuur 1: Vlotterschakelaar

Een vlotterschakelaar is een apparaat dat wordt gebruikt om het niveau van een vloeistof in een tank of een container te meten. De schakelaar werkt als een sensor die het elektrische circuit kan sluiten of openen. De vlotterschakelaar open of sluit het circuit als een bepaald vloeistofniveau wordt bereikt. Dit kan worden gebruikt om apparaten zoals pompen of magneetkleppen te bedienen om het vloeistofniveau te regelen. Ze zijn kosteneffectief, betrouwbaar en kunnen worden gebruikt met een grote verscheidenheid aan vloeibare media.

Bekijk onze selectie vlotterschakelaars

 

Elektromechanische vlotterschakelaar

Wanneer de vloeistof een bepaald niveau in de tank bereikt, creëert een elektromechanisch systeem een open of gesloten elektrisch circuit, dat de toevoer van de vloeistof stopt of start.

Hoe werkt een vlotterschakelaar?

Een vlotterschakelaar bestaat uit een hol zwevend lichaam dat een magneet en een reedschakelaar bevat. Sommige types hebben ook een extern contragewicht. Afhankelijk van het type vlotterschakelaar en of deze wordt gebruikt om de toevoer van media te starten of te stoppen, kan deze op een andere manier worden geïnstalleerd. Figuren 2 en 3 tonen voorbeeldinstallaties. Figuur 2 toont een gangbare installatiemethode, en afhankelijk van de bedrading kan deze worden gebruikt om de toevoer van de media te starten of te stoppen.

De reedschakelaar creëert een open of gesloten circuit. Als de magneet zich dicht bij de reedschakelaar bevindt, creëert hij een gesloten circuit (er kan elektrische stroom lopen). Als de magneet zich verplaatst, creëert de reedschakelaar een open circuit (er kan geen elektrische stroom lopen). De positie van de magneet wordt bepaald door de hoek van de vlotterschakelaar. Deze hoek wordt op zijn beurt bepaald door het waterniveau.

Over het algemeen worden vlotterschakelaars gebruikt om de toevoer van water te stoppen op een "hoog" punt in het waterreservoir, zoals links in figuur 2 te zien is. Het drijflichaam zal met het water meebewegen, dit zorgt ervoor dat de magneet in de richting van de rietschakelaar beweegt waardoor een gesloten circuit ontstaat. Wanneer het waterpeil daalt, verwijdert de magneet zich van de reedschakelaar, waardoor de elektrische stroom wordt uitgeschakeld. Afhankelijk van de bedrading kan de vlotterschakelaar de pomp een reservoir laten vullen of leegmaken. Een vlotterschakelaar kan ook worden gebruikt om een "laag" vloeistofniveau in het vat te detecteren en werkt in principe in omgekeerde richting. Dit is te zien aan de rechterzijde in figuur 2.

Figuur 3 toont ook een voorbeeld van een vlotterschakelaarinstallatie met een extern contragewicht. Vlotterschakelaars met een extern contragewicht hebben vaste hoeken waarop ze werken. Het vloeistofniveau waarop ze werken wordt geregeld door de kabellengte van het contragewicht naar de vlotterschakelaar zelf. Deze schakelaars hebben een minimale en een maximale kabellengte om een goede werking te garanderen.

Voorbeeld van een vul- of afvoertoepassing met dezelfde vlotterschakelaar

Figuur 2: Voorbeeld van een vul- of afvoertoepassing met dezelfde vlotterschakelaar. Afhankelijk van de manier waarop de vlotterschakelaar is bedraad, kan de stand #1 aangeven dat de pomp aan of uit moet.

De schakelaar heeft een maximale schakelstroom en spanning. Zorg ervoor dat u deze niet overschrijdt. Overbelasting kan leiden tot het uitvallen van de vlotterschakelaar. Onder de juiste bedrijfsomstandigheden zijn ze zeer betrouwbaar en zorgen ze voor een lange levensduur.

Voorbeeldinstallatie van een vlotterschakelaar met een extern contragewicht

Figuur 3: Voorbeeldinstallatie van een vlotterschakelaar met een extern contragewicht.

Vlotterschakelaar bedrading

De bedrading van de vlotterschakelaar is belangrijk voor de gewenste werking. Hieronder is te zien hoe een gewone normaal gesloten of normaal open vlotterschakelaar werkt, maar de "normale" werking kan verschillend zijn voor verschillende merken en types vlotterschakelaars. Lees de handleiding van uw product over de bedrading in beide configuraties.

  • Normaal gesloten vlotterschakelaar: Het elektrische circuit wordt gesloten in de onderste stand en geopend in de bovenste stand. Dus, met de zwaartekracht die hem naar beneden trekt, wordt hij gesloten en als het vloeistofniveau stijgt tot het vooraf ingestelde niveau zal hij openen
  • Normaal open vlotterschakelaar: De elektrische schakeling is open in de onderste stand en gesloten in de bovenste stand. Dus, met de zwaartekracht die hem naar beneden trekt is hij open en als het vloeistofniveau stijgt naar het vooraf ingestelde niveau zal hij sluiten.

Verschil tussen onze 3 modellen

KPM elektromechanische vlotterschakelaar

KPM elektromechanische vlotterschakelaar

Dit is de meest gebruikte elektromechanische vlotterschakelaar vanwege zijn hoge betrouwbaarheid. Deze vlotterschakelaar wordt het best gebruikt voor schoon water, maar zijn grootte maakt hem geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Hij heeft een contragewicht nodig om te kunnen werken. De KPM opent of sluit het elektrische circuit bij een hoek van ±45°. Het vloeistofniveau waarop de schakelaar werkt, wordt bepaald door de kabellengte na het contragewicht.

KPM elektromechanische vlotterschakelaar

MPM elektromechanische vlotterschakelaar

MPM elektromechanische vlotterschakelaar

Deze uitvoering bestaat uit een dubbele vloeistofdichte kamer die de schakelaar een hoge betrouwbaarheid en bescherming aan de binnenkant geeft. De vorm en het grote formaat maken hem geschikt voor toepassing in rioolwater. Deze uitvoering heeft een contragewicht nodig om te kunnen werken. De MPM opent of sluit het elektrische circuit bij een hoek van ±45°. Het vloeistofniveau waarop de schakelaar werkt, wordt bepaald door de kabellengte na het contragewicht.

MPM elektromechanische vlotterschakelaar

JPM elektromechanische vlotterschakelaar

JPM elektromechanische vlotterschakelaar

Deze kantelschakelaar bestaat uit een zwaarder lichaam en is ongevoelig voor onregelmatigheden. Deze uitvoering is geschikt voor turbulent water en industrieel afvalwater. Het JPM type heeft geen extern contragewicht nodig. De vlotterschakelaar draait om zichzelf heen als hij onder water staat. Hij wordt meestal gebruikt in paren waardoor 2 functies mogelijk zijn (legen en vullen). Met een enkele JPM vlotterschakelaar is het mogelijk om een NO (normaal open) of een NC (normaal gesloten) functie in te stellen.

JPM elektromechanische vlotterschakelaar

Veelvoorkomende toepassingen

Een vlotterschakelaar wordt gebruikt om het vloeistofniveau in verschillende residentiële en industriële toepassingen op peil te houden.

  • Vlotterschakelaars voor dompelpompen voorkomen opstijgend water in de pompput. Ze detecteren het waterniveau en bedienen de pomp.
  • Vlotterschakelaars voor waterreservoirs kunnen helpen bij de regeling van het waterniveau voor drinkwater, regenwater, afvalwater en riolering.
  • Koelmiddel en airconditioning gebruiken vlotterschakelaars voor de regeling van het waterniveau.
  • De drankenindustrie gebruikt vlotterschakelaars voor het vullen of legen van de dranktanks.

MAC3

MAC3 is een wereldwijde fabrikant van vlotterschakelaars en de leverancier voor Tameson. De producten zijn betrouwbaar, van hoge kwaliteit en bewezen binnen de industrie. Ze hebben 3 elektromechanische vlotterschakelaars die kunnen worden gebruikt in een breed scala van toepassingen, van schoon niet-turbulent water, rioleringssystemen, tot turbulent water.

Veelgestelde vragen

Wat is een vlotterschakelaar?

Een vlotterschakelaar is een schakelaar die een elektrisch circuit opent of sluit als een bepaald vloeistof niveau wordt bereikt. Een vlotterschakelaar kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een dompelpomp aan of uit te zetten om zo een regenwaterput te vullen of legen.

Hoe werkt een vlotterschakelaar?

In een vlotterschakelaar bevinden zich een magneet en een reedschakelaar. Als de magneet dicht bij de reedschakelaar onstaat er een gesloten circuit en kan er een elektrische stroom lopen. Wanneer de magneet zich van de reedschakelaar afbeweegt onstaat er een open circuit en kan er geen elektrische stroom lopen. Het vloeistof niveau bepaalt de positie van de magneet.

Bekijk onze selectie vlotterschakelaars


Maandelijkse nieuwsbrief

  • Wie: Voor iedereen met interesse in fluid control technologie!
  • Waarom: Heldere en interessante technische informatie over ons vakgebied in een compact maandelijks overzicht.
  • Wat: Nieuwe producten, technische achtergrondartikelen, video’s, aanbiedingen, branche info, en nog veel meer waarvoor u zich moet aanmelden om het te zien!