Centrale Verwarming met Zonekleppen

Een centraal verwarmingssysteem levert warmte aan een gebouw vanaf een gecentraliseerde locatie. Doorgaans behandelen deze systemen het hele gebouw als een geheel en vertrouwen op één temperatuurinstelling en meting om te weten wanneer de verwarming moet worden in- of uitgeschakeld. Dit kan het proces erg inefficiënt maken en regelt alleen nauwkeurig de temperatuur in de kamer waar de thermostaat is geplaatst. Het creëren van zones binnen uw gebouw is een manier om de efficiëntie en het temperatuurcomfort te verhogen, omdat u hierdoor beter kunt bepalen waar en wanneer het warme water door uw radiatoren stroomt.

Raadpleeg het voorbeeld in figuur 1 om beter te begrijpen hoe deze systemen werken.Het toont een huis op twee niveaus met "Zone A" en "Zone B. "Ze worden geregeld door afzonderlijke thermostaten op hun respectievelijke niveau en worden ingesteld, of op een planning gezet, individueel op de gewenste temperatuur voor die verdieping. Wanneer de instellingen van de thermostaat bepalen dat het tijd is om de kamer te verwarmen, stuurt deze een elektrisch signaal naar een zoneventiel om de stroom van heet water naar deze zone te openen. Sommige zonekleppen bevatten extra eindschakelaars om te bepalen of de klep volledig open of gesloten is. Dergelijke systemen gebruiken deze signalen om een pomp (circulatiepomp) en boiler te regelen om het warme water te laten pompen. Het water stroomt vervolgens door het systeem en verwarmt de zone totdat de temperatuurinstelling van de betreffende thermostaat is bereikt. Eenmaal bereikt, stuurt het een laatste elektrisch signaal om de klep te sluiten, waardoor de eindschakelaar wordt vrijgegeven. Het warme water stopt dan met stromen door deze zone.

Voorbeeld van een huis met een centraal verwarmingssysteem met 2 zones

Figuur 1: Voorbeeld van een woning met twee zones voor hun centrale verwarmingssysteem.

Overwegingen bij het ontwerp van een cv-systeem met zonekleppen

Een bestaand cv-systeem kan worden aangepast om zones te integreren of een nieuw systeem kan dit vanaf het begin hebben. Er zijn ontwerpoverwegingen waarmee rekening moet worden gehouden om ervoor te zorgen dat het systeem gedurende de levensduur ervan naar verwachting blijft werken.

Zoneklep soorten

Een elektrische kogelklep is een van de voorkeurstypes van zonekleppen vanwege zijn duurzaamheid, trage afsluiting om waterslag te voorkomen, laag stroomverbruik en hoge betrouwbaarheid. Een interne bal met een boring wordt een kwartslag gedraaid door een elektromotor wanneer het juiste signaal wordt ontvangen om de klep te openen of te sluiten. Wanneer de klep in de open of gesloten toestand staat, heeft het geen extra elektriciteit nodig om in die toestand te blijven. De figuren 2 en 3 tonen algemene voorbeelden van zonekleppen. Vaak kan de klep ook handmatig worden bediend door een hendel in geval van een stroomstoring of om de toepassing te testen.

Zoneklep voorbeelden

Figuur 2: voorbeeld van een zoneklep

Klepmateriaal

Vanwege de hoge temperatuur van het water, moeten bepaalde materialen worden gebruikt voor zowel de behuizing als de afdichting. Om een goede functionaliteit gedurende de levensduur van het systeem te verzekeren, wordt aanbevolen dat het huismateriaal van de klep messing is, de O-ringen EPDM (ethyleen propyleen dieen monomeer) en het afdichtingsmateriaal PTFE (teflon).

Locatie van de zonekleppen

Een zoneventiel kan zich direct achter de ketel en de circulator (hete kant) of aan het einde van het zonecircuit (koude kant) bevinden. Als het mogelijk is, is het aan te raden om de klep aan de koude kant te plaatsen, omdat dit minder schadelijk is voor de klep en het de levensduur zal verlengen.

Locatie van de thermostaat

Zoals eerder besproken, heeft elke zone zijn eigen individuele thermostaat nodig om de temperatuur te regelen. De locatie van deze thermostaat moet uit de buurt van een directe warmtebron in die zone zijn.

Waterdruk

De grootte van een gebouw, de lengte van de verwarmingsbuizen, de drukval als gevolg van de opening van de klep en het aantal zones moeten in overweging worden genomen om ervoor te zorgen dat de circulatiepomp genoeg druk kan creëren om het water door alle zones te laten stromen.

Zoneklep voorbeelden

Figuur 3: voorbeeld van een zoneklep

Onderhoud

Zorg ervoor dat de kleppen gemakkelijk toegankelijk zijn in het geval dat er een storing optreedt en onderhoud vereist is. Veelvoorkomende oorzaken van problemen zijn:

  1. Oververhitting: Dit komt meestal door het gebrek aan goede ventilatie voor warmteafvoer. Vaak is het verwijderen van de hoes een snelle oplossing, maar het zou geen langetermijnoplossing moeten zijn, want uiteindelijk zal de motor uitvallen.
  2. Verbrande motor: Frequente oververhitting of de verkeerde spanning / stroom kan de elektromotor vernietigen. De voeding, bedrading en de oorzaak van de verbrande motor moeten worden gecontroleerd voordat de motor wordt vervangen.
  3. Lekken of niet in staat om te openen: Een interne component faalt en de klep moet worden vervangen. U wordt aangeraden om maandelijkse controles uitvoeren door de klep te bedienen om ervoor te zorgen dat deze nog steeds goed werkt, aangezien het openingskoppel zich in de loop van de tijd kan opbouwen.

Maandelijkse nieuwsbrief

  • Wie: Voor iedereen met interesse in fluid control technologie!
  • Waarom: Heldere en interessante technische informatie over ons vakgebied in een compact maandelijks overzicht.
  • Wat: Nieuwe producten, technische achtergrondartikelen, video’s, aanbiedingen, branche info, en nog veel meer waarvoor u zich moet aanmelden om het te zien!