Afstelling drukschakelaar compressor

In dit artikel leggen we uit hoe u de drukschakelaar van een compressor kunt afstellen. We beginnen met achtergrondinformatie over de werking, gevolgd door een stapsgewijze instructie voor de afstelling. Scroll naar beneden als u direct naar de stapsgewijze instructies wilt gaan.

Bekijk ons assortiment compressor drukschakelaars

Drukschakelaar compressor werking

Drukschakelaars worden gebruikt om de druk in de tank tussen een vooraf ingestelde onder- en bovendruk te houden. Wanneer de druk de boven- of ondergrens overschrijdt, wordt een elektrische schakelaar bediend.

Normaal gesloten (NC) schakelaars verbreken het circuit wanneer de druk de bovengrens overschrijdt. Hierdoor wordt de compressorpomp uitgeschakeld. Als de druk na verloop van tijd daalt en de ondergrens overschrijdt, maakt de schakelaar een elektrisch circuit. Dit activeert de compressorpomp totdat de bovengrens weer is bereikt.

Typische drukverloop in de tijd van een compressortank

Typische drukverloop in de tijd van een compressortank

Een normaal open (NO) schakelaar werkt op de tegenovergestelde manier. Het onderbreekt het circuit bij de ondergrens en sluit het circuit bij de bovengrens. Verder zijn er wisselcontacten waarmee de gebruiker kan kiezen tussen NC- en NO-bediening.

De onder- en bovengrens voor compressor schakelaars worden de in- en uitschakeldruk genoemd. In het Engels is dit de ‘cut-in’ en ‘cut-out’ druk. Het verschil tussen de in- en uitschakeldruk wordt hysterese genoemd.

Met de meeste schakelaars kunt u de in- en uitschakeldruk proportioneel aanpassen door de hoofdveer aan te spannen. De hysterese is vaak in te stellen door een kleinere stelveer. De schakelaar is dus eenvoudig in te stellen met 2 stelschroeven.

Druk-diagram van de drukschakelaar

De onderstaande figuur toont een typisch diagram van een drukschakelaar. De horizontale as toont de uitschakeldruk en de verticale as de inschakeldruk. Het gearceerde gebied toont het bereik waarin de schakelaar kan werken.

Drukdiagram voor een typische compressorschakelaar

Drukdiagram voor een typische compressorschakelaar

Om uit te leggen hoe het diagram te gebruiken is, geven we twee voorbeelden:

  • Voorbeeld 1. De gebruiker wil de schakelaar afstellen op een uitschakeldruk van 10 bar en een inschakeldruk van 7 bar. De hysterese is dus 3 bar. De uitschakel- en inschakeldruk snijden elkaar bij punt A. Punt A ligt binnen het gearceerde gebied, dus deze specifieke schakelaar kan worden gebruikt voor de gewenste instellingen.
  • Voorbeeld 2. De gebruiker wil de schakelaar aanpassen naar een uitschakeldruk van 10 bar en een inschakeldruk van 6 bar (hysterese van 4 bar). Het kruispunt bij punt B ligt buiten het gearceerde gebied. Deze instelling is niet mogelijk met deze schakelaar.

Stapsgewijze afstelling van de compressor drukschakelaar

Stap 1 - Voorbereiding

Schakel de stroom uit voordat u met de werkzaamheden begint. Zorg ervoor dat u de handleiding van uw schakelaar bij de hand hebt. Voor deze instructies wordt de Condor MDR 2 als voorbeeld gebruikt. Uw schakelaar heeft mogelijk een andere manier van instellen.

De Condor MDR 2 compressorschakelaar inclusief handmatige knop

De Condor MDR 2 compressorschakelaar inclusief handmatige knop

Stap 2 - Toelichting van de instellingsmogelijkheden

Verwijder eerst de kap. U ziet de aansluitpunten voor de motor en de voeding. Ook zijn een of twee grote veren en een kleinere veer te zien. Door de moertjes op de stang uiteinden te draaien, kan de veerdruk worden aangepast.

De kleine veer (figuur x) wordt gebruikt om het drukverschil (de hysterese) in te stellen. De grote veren worden gebruikt om de uitschakeldruk en de inschakeldruk gelijktijdig en proportioneel in te stellen. Bij sommige modellen, zoals de MDR 2, past de kleine veer alleen de uitschakeldruk aan terwijl de inschakeldruk hetzelfde blijft. Bij andere modellen is het misschien andersom en zijn de afstelstappen anders, maar het principe blijft hetzelfde.

Uittreksel uit de datasheet van een Condor MDR 2 drukschakelaar

Uittreksel uit de datasheet van een Condor MDR 2 drukschakelaar

Stap 3 - Stel de hysterese in op maximaal

Om de juiste instellingen te vinden, is het noodzakelijk om een bekende druk op de drukschakelaar uit te oefenen. U kunt een gekalibreerde manometer gebruiken om de druk in het systeem af te lezen.

Instellen van de hysterese met de kleine stelschroef

Instellen van de hysterese met de kleine stelschroef

Stel de hysterese in op het maximale drukverschil. Dit doet u door de moer op de kleine veer los te draaien totdat de veer niet meer is ingedrukt. Onthoud dat met de klok mee draaien de druk verhoogt en tegen de klok in de druk verlaagt.

Stap 4 - Pas de inschakeldruk aan

Stel vervolgens de grote veren af op de gewenste inschakeldruk. Draai de moeren op beide veren voorzichtig en gelijkmatig totdat de schakelaar op de juiste druk omklapt.

De inschakeldruk aanpassen met de twee grotere stelschroeven

De inschakeldruk aanpassen met de twee grotere stelschroeven

Stap 5 - Pas de uitschakeldruk aan

Als laatste stap wordt de uitschakeldruk aangepast door de kleine veer voor te spannen tot de juiste waarde. Houd er nogmaals rekening mee dat de kleine veer soms de inschakeldruk aanpast in plaats van de uitschakeldruk. Bovendien hebben sommige schakelaars slechts één veer om zowel de inschakeldruk als de uitschakeldruk tegelijkertijd aan te passen, terwijl de hysterese een vast percentage is dat niet kan worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt de drukschakelaar op een luchtcompressor?

De luchtdruk drukt tegen een membraan in de schakelaar. Een mechanische veer drukt aan de andere kant van het membraan. Als het membraan ver genoeg doorbuigt, wordt een elektrische schakelaar bediend die de compressorpomp in- of uitschakelt. Door de voorspanning van de veren aan te passen, kan het schakelpunt worden gewijzigd.

Op welke druk moet mijn luchtcompressor worden ingesteld?

Dit hangt af van je apparatuur, er is dus geen optimale druk. Elke extra bar brengt hoge energiekosten met zich mee. Het doel is daarom om de druk zo ver mogelijk te verlagen zonder de eindgebruikers te beïnvloeden. Dit betekent ook dat de drukval van de compressor naar de machines zo laag mogelijk moet zijn.

Hoe controleer je een drukschakelaar op een luchtcompressor?

Je kunt de schakelaar testen met behulp van een persluchttoevoer met een gekalibreerde manometer en een multimeter. Zorg er vóór het testen voor dat de stroomtoevoer is uitgeschakeld. Als de schakelaar niet goed werkt, kan deze worden vervangen. Als het op de verkeerde drukniveaus schakelt, kunt u de in- en uitschakeldruk aanpassen volgens de bovenstaande stappen.


Maandelijkse nieuwsbrief

  • Wie: Voor iedereen met interesse in fluid control technologie!
  • Waarom: Heldere en interessante technische informatie over ons vakgebied in een compact maandelijks overzicht.
  • Wat: Nieuwe producten, technische achtergrondartikelen, video’s, aanbiedingen, branche info, en nog veel meer waarvoor u zich moet aanmelden om het te zien!