Terugslagklep met veer

Terugslagklep met veer

Figuur 1: Terugslagklep met veer

Een terugslagklep met veer maakt gebruik van een veer en een schijf om de klep te sluiten en omkering van de vloeistofstroom te voorkomen. Vanwege de veerondersteunde sluiting sluiten veerbelaste terugslagkleppen voordat er terugstroom door de klep is. Deze kleppen zijn populair vanwege hun veelzijdigheid en bescherming tegen terugstroming. Veer-terugslagkleppen vormen de focus van dit artikel. Voor een beter begrip, lees ons artikel over terugslagkleppen.

Inhoudsopgave

Bekijk onze online selectie van terugslagkleppen!

Onderdelen veerterugslagklep

De behuizing (figuur 2 met opschrift A) van veerbelaste terugslagkleppen beschermt de inwendige onderdelen tegen de omgeving. De schijf (figuur 2, label B) gaat open en dicht om stroming door de klep toe te staan of te voorkomen. De terugslagklep gaat open wanneer de druk van het systeem door de inlaat groter is dan de barstdruk van de klep, die wordt bepaald door de instelling van de veer (figuur 2, label C). De veer helpt ook bij het sluiten van de klep, wat gebeurt wanneer de inlaatdruk daalt tot onder de barstdruk van de klep. Tenslotte houdt de geleider (figuur 2, markering D) de schijf goed uitgelijnd, zodat bij het sluiten een volledige afdichting is verzekerd.

Onderdelen van de terugslagklep met veer: huis (A), schijf (B), veer (C), en geleider (D).

Figuur 2: Onderdelen van de terugslagklep met veer: huis (A), schijf (B), veer (C), en geleider (D).

 

Terugslagklep met veer P&ID-symbool

Zoals te zien is in figuur 3, heeft het P&ID-systeem van de veerbelaste terugslagklep een horizontale Y die opent in de richting van de stromingsrichting. Tegenover de horizontale Y staat een horizontale lijn met een zigzaglijn erdoorheen. Deze zigzaglijn stelt de veer voor.

Veerterugslagklep P&ID-symbool.

Figuur 3: Veerterugslagklep P&ID-symbool.

Typen eindverbindingen

Specifieke toepassingen vereisen bepaalde eindverbindingen. Veer-terugslagkleppen hebben drie gangbare eindaansluitingen: met schroefdraad, geflensd en gelast.

 • Schroefdraad: Voor lagedruktoepassingen zijn de schroefdraadverbindingen meestal van ijzer en messing. Voor hogedruktoepassingen zijn roestvaststalen en koolstofdraadverbindingen geschikt. Schroefdraadverbindingen zijn niet geschikt voor toepassingen met zeer hoge druk.
 • Met flens: Flensverbindingen hebben een pakking tussen de flenzen van de klep en die van de pijp. Zeer grote kleppen gebruiken flensverbindingen. Flensverbindingen zijn geschikt voor toepassingen die een uitstekende afdichting vereisen.
 • Gelast: Gelaste eindverbindingen zijn geschikt voor kleine kleppen, 2 inch (5 cm) en lager. Deze verbindingen zijn voor permanente installaties, bestand tegen hoge druk en lekvrij.

Materialen

Het geschikte materiaal voor een terugslagklep met veer hangt af van de media, de temperatuur en de druk van het systeem. Voor meer informatie over de chemische bestendigheid van materialen, zie onze gids over chemische bestendigheid.

Klepbehuizing

 • RVS: Houd altijd rekening met de weerstand van roestvrij staal tegen de specificaties van een toepassing, aangezien de meeste terugslagkleppen met veer roestvrij stalen interne onderdelen hebben. RVS is bestand tegen corrosie en roest in niet-zoutwatertoepassingen.
 • Messing: Vergeleken met roestvrij staal is messing kosteneffectiever. Messing is ook bestand tegen hoge temperaturen en druk.
 • Gietijzer: IJzer is kosteneffectief, sterk en drukbestendig. Het is echter gevoelig voor roest.
 • Monel: Monel is een nikkel-koperlegering die zeer goed bestand is tegen corrosie door zuren en zeewater. Het is geschikt voor onderwatertoepassingen.
 • Brons: Brons is sterk, kosteneffectief en bestand tegen roest.
 • PVC: PVC is flexibel en kosteneffectief, waardoor het geschikt is voor een breed scala van toepassingen. De beperkende factor van PVC is de lage temperatuursbestendigheid.
 • Inconel: Inconel is een nikkel-chroomlegering die zeer goed bestand is tegen hitte en corrosie. Het verdient de voorkeur voor extreme omgevingen.

Klepzitting

 • EPDM: EPDM-afdichtingen hebben een bedrijfstemperatuurbereik van -40 °C tot 150 °C. Ook zijn deze afdichtingen uitstekend geschikt voor watertoepassingen en niet aanbevolen voor olie- en gastoepassingen.
 • FKM: FKM-afdichtingen hebben een bedrijfstemperatuurbereik van -20 °C tot 230 °C. Ook hebben deze afdichtingen een hoge slijtvastheid, verouderen ze goed en zijn ze geschikt voor petroleumtoepassingen.
 • FEP: FEP-dichtingen hebben een bedrijfstemperatuurbereik van -250 °C tot 204 °C. Ook zijn deze afdichtingen bestand tegen bijna alle chemicaliën.
 • NBR: NBR-afdichtingen hebben een bedrijfstemperatuurbereik van -35 °C tot 120 °C. Ook zijn deze afdichtingen uitstekend bestand tegen slijtage en olie.
 • Teflon (PTFE): Teflon afdichtingen hebben een bedrijfstemperatuurbereik van -260 °C tot 260 °C. Deze afdichtingen zijn chemisch resistent en hebben een lage wrijvingscoëfficiënt. Door hun hardheid passen ze ook goed bij metalen onderdelen.
 • Metaal: Metalen zittingen zijn geschikt voor hogere bedrijfstemperaturen dan rubberen zittingen. Lekkage via metalen zittingen is echter waarschijnlijker.

Selectiecriteria

Bij de keuze van de meest geschikte veerbelaste terugslagklep voor een toepassing moet met een aantal zaken rekening worden gehouden:

 • Media: Kies een terugslagklep met veermechanisme, gemaakt van het materiaal dat het best past bij de eigenschappen van het medium en het budget.
 • Temperatuur van het systeem: Temperatuur is een kritische factor bij het gebruik van PVC terugslagkleppen. Wanneer metalen terugslagkleppen worden gebruikt, moet echter rekening worden gehouden met de temperatuurbeperkingen van de rubberen afdichting.
 • Systeemdruk: Zorg ervoor dat de druk van het systeem de barstdruk van de klep kan overwinnen en dat de klep volledig kan worden geopend.
 • Sluitsnelheid: De instelling van de veer beïnvloedt hoe snel de klep sluit. Als de klep te snel sluit, kan waterslag optreden.

Voor- en nadelen

Voordelen:

 • Veelzijdigheid: Met de juiste veerinstellingen kunnen veerterugslagkleppen in elke oriëntatie worden geïnstalleerd. Terugslagkleppen met veer presteren goed in verticale pijpleidingen. Deze kleppen zijn afhankelijk van de potentiële energie van de veer om de klep te sluiten. De klep sluit dus zelfstandig, zonder te wachten tot de vloeistof zich weer in de leidingen heeft geperst.
 • Gemakkelijk te installeren: Door hun veelzijdigheid passen veerbelaste terugslagkleppen gemakkelijker in het systeem zonder dat de leidingconfiguraties moeten worden herschikt.
 • Geluidsbeheersing: Als er toch waterslag optreedt, zijn veerterugslagkleppen beter in staat om storende geluiden te verminderen. Zij worden beschouwd als stille terugslagkleppen.
 • Afdichting Met de steun van de veer kunnen terugslagkleppen volledig afdichten zonder terugstroming.

Nadelen:

Terugslagkleppen met veermechanisme zijn doorgaans duurder dan andere terugslagkleppen (bv. swing-terugslagkleppen) en hebben een lagere doorstroomcapaciteit.

Toepassingen

Terugslagkleppen met veer zijn geschikt voor toepassingen met een laag risico waarbij geen terugstroming nodig is. Bijvoorbeeld:

 • HVAC-systemen
 • Sprinklersystemen
 • Dompelpompen

Toepassingen met een hoog risico die geen terugstroming vereisen, bijvoorbeeld drinkwatersystemen die in verbinding staan met openbare waterbronnen, vereisen terugstromingsbeveiligingen.

FAQs

Wat is een veerbelaste terugslagklep?

Een terugslagklep met veermechanisme heeft een veer die druk uitoefent en de schijf van de klep afsluit. Het laat media in één richting stromen en voorkomt terugstroming.

Wat is het verschil tussen een terugslagklep en een veerbelaste terugslagklep?

Een terugslagklep met veer gebruikt een veer om de klep te sluiten. Een swing-terugslagklep heeft een klep die doorstroming mogelijk maakt, maar bij stopzetting terugkeert naar de oorspronkelijke positie.

Hoeveel druk is er nodig om een terugslagklep met veer te openen?

Er is 0,07 tot 0,3 bar nodig om de barstdruk van de klep te overwinnen.

Is een scharnierende- of veerterugslagklep beter?

Terugslagkleppen met veer zijn veelzijdiger dan terugslagkleppen met scharnier en hebben betere afdichtingseigenschappen. Terugslagkleppen met veer kosten echter meer dan terugslagkleppen met scharnier.

Bekijk onze online selectie van terugslagkleppen!