Kleppen voor industriële reiniging

Kleptoepassingen bij apparaten voor industriële reiniging

Wat houdt apparatuur voor industriële reiniging in?

Apparatuur voor industriële reiniging verwijst naar de serie apparaten die gebruikt worden om het reinigingsproces te automatiseren en vuil in industriële installaties te verwijderen. Industriële inrichtingen zoals fabrieken, magazijnen, energiecentrales, laboratoria, etc. gebruiken deze apparaten voor de reiniging van onderdelen, apparatuur en/of grote oppervlaktes. Hogedrukreinigers, vloerreinigers, boenmachines, veegmachines, drogers, enz. zijn voorbeelden van veelgebruikte apparaten voor industriële reiniging. Deze apparatuur is op de lange termijn veel beter en kostenefficiënter voor industriële installaties van elke omvang.

Inhoudsopgave

Gebruikte ventielsoorten

Ventielen worden veel gebruikt in industriële reinigingsapparatuur. Afhankelijk van de toepassing werken bepaalde ventielsoorten beter dan andere. Veelgebruikte ventielen zoals kogelkranen, terugslagkleppen, magneetventielen, etc. worden hieronder besproken.

Kogelkraan

kogelkraan

Afbeelding 1: Kogelkraan

Kogelkranen worden gebruikt om de stroom van reinigingsmiddelen af te sluiten in geautomatiseerde wassystemen. Ze zorgen voor een betrouwbare afdichting en werken zelfs na lange perioden van stilstand. Bovendien zijn sommige kogelkranen geschikt voor gebruik bij hogedruktoepassingen met een kleine diameter. Afbeelding 1 toont een kogelkraan uit pvc.

Online selectie kogelkranen

Terugslagklep

terugslagklep

Afbeelding 2: Terugslagklep

Terugslagkleppen worden gebruikt in industriële apparaten zoals vaatwassers, wasmachines, enz. Een terugslagklep of eenrichtingsklep voorkomt vervuiling van het reinigingsmiddel door een omgekeerde stroming, zorgt voor een vacuümafdichting en beschermt de apparatuur tegen terugstroomschade. Afbeelding 2 toont een terugslagklep uit roestvrij staal.

Online selectie terugslagkleppen

Magneetventiel

magneetventiel

Afbeelding 3: Magneetventiel

Magneetventielen komen voor in industriële reinigingsapparaten zoals hogedrukreinigers, vloerreinigingsapparatuur, enz. Magneetventielen bieden een oplossing voor toepassingen met hoge en lage druk. Versies uit roestvrij staal worden gebruikt voor agressieve vloeistoffen. Magneetventielen die media kunnen scheiden, worden gebruikt voor zeer corrosieve vloeistoffen. Afbeelding 3 toont een 2-wegsmagneetventiel uit roestvrij staal.

Ontlastventielen zijn magneetventielen die bij compressors worden gebruikt om de pomp zonder druk te laten opstarten. Ze worden gebruikt in reinigingsapparatuur met hoge druk.

Online selectie magneetventielen

Belang van de materiaalkeuze op basis van het reinigingsmiddel

Het materiaal van de behuizing en de afdichting van de ventielen moet zorgvuldig worden overwogen op basis van het gebruikte reinigingsmiddel. Reinigingsmiddelen kunnen waterig zijn (warm water, stoom, alkali), half waterig (koolwaterstof), zuur (zoutzuur, salpeterzuur, fosforzuur), alkalisch en neutraal, oplosmiddelen (alcohol) en ontvetters met damp.

Behuizing

Behuizingen van ventielen worden standaard gemaakt uit messing, pvc, roestvrij staal en nylon. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de reinigingsmiddelen die met elk behuizingsmateriaal kunnen worden gebruikt.

Materiaal van de behuizing Reinigingsmiddelen
Messing Neutrale oplosmiddelen op waterbasis
Pvc (Polyvinylchloride) Zuren, organische oplosmiddelen
Roestvrij staal Bijna alle middelen behalve bleek, zoutzuur, chloor en broom
Nylon Koolwaterstoffen, organische oplosmiddelen, ontvetters

Afdichting

NBR, EPDM, FKM en PTFE zijn veelgebruikte materialen voor afdichtingen. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de reinigingsmiddelen die met elk afdichtingsmateriaal kunnen worden gebruikt.

Afdichtingsmateriaal Reinigingsmiddelen
NBR (Nitrilrubber) Oplosmiddelen, alcohol
EPDM (Ethyleen-propyleen-dieen-monomeer-rubber) Water, stoom, zuur/alkali, alcohol
FKM (Viton) Zuur
PTFE (Teflon) Bijna alle middelen

Standaard apparatuur voor industriële reiniging en ventielkeuze

Hieronder wordt de standaard apparatuur voor industriële reiniging uitgelegd en ook welke overwegingen u moet maken bij het kiezen van een ventiel voor de toepassing.

  • Industriële wasser: Industriële wassers worden gebruikt om verontreinigingen te verwijderen van oppervlakken van apparatuur, onderdelen of voorwerpen en voor de algemene reiniging. Deze wassers gebruiken waterstralen op hoge druk om de verontreinigingen te verwijderen. Hogedrukventielen komen dus veel voor bij dergelijke apparatuur. De apparatuur voor het reinigingsproces gebruikt, over het algemeen, warm water of alkalische oplossingen zoals reinigingsmiddelen en ontsmettingsoplossingen. Op basis van het reinigingsmiddel moet het ventiel een afdichting van PTFE (teflon) of EPDM (ethyleen-propyleen-dieen-monomeer-rubber) hebben zodat het hoge temperaturen kan weerstaan. Messing of roestvrij staal kan worden gebruikt als behuizingsmateriaal voor neutrale oplosmiddelen op waterbasis.
  • Boenmachines: Boenmachines zijn automatische reinigingsapparaten speciaal om het vloeroppervlak efficiënt te reinigen. In deze boenmachines worden over het algemeen magneetventielen gebruikt om de stroom van het reinigingsmiddel te regelen dat uit de oplossingstank komt. Deze boenmachines gebruiken neutrale middelen, oplosmiddelen of ontvetters voor de reiniging, afhankelijk van de vloeroppervlakken en het vereiste niveau van reiniging. De ventielen zijn standaard gemaakt uit nylon, messing en roestvrij staal.
  • Wasborstel: Wasborstels worden gebruikt voor moeilijk te verwijderen vuil en zijn perfect voor dieptereiniging. Ze hebben meestal een roterende telescoopsteel en worden gebruikt voor het reinigen van vloeren, ramen, enz. De telescoopstelen zijn voorzien van afsluiters zoals kogelkranen om de stroom van het reinigingsmiddel te regelen. Meestal worden alkalische oplossingen zoals wasmiddelen gebruikt voor het reinigingsproces. Een roestvrijstalen behuizing met een EPDM-afdichting is het meest geschikt voor dergelijke reinigingsmiddelen.

Case Studies Klanten: Tankcleaning Venlo

Bekijk ons assortiment ventielen voor industriële reiniging!


Maandelijkse nieuwsbrief

  • Wie: Voor iedereen met interesse in fluid control technologie!
  • Waarom: Heldere en interessante technische informatie over ons vakgebied in een compact maandelijks overzicht.
  • Wat: Nieuwe producten, technische achtergrondartikelen, video’s, aanbiedingen, branche info, en nog veel meer waarvoor u zich moet aanmelden om het te zien!